UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Nova prijetnja vodstvu hrvatske manjine u Srbiji: ‘Doći ću s automatom i pobiti vas ko stoku‘

Pošiljatelj pod nadimkom ‘zavetnik‘ u mail poruci napisao je i vulgarne riječi te uvredljive psovke na nacionalnoj osnovi
Subotica
 Thomas Shjarback/Alamy/Profimedia

Nepoznati pošiljatelj uputio je u četvrtak ujutro prijetnju vodstvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u kojoj navodi da će ih "pobiti automatom", nakon što je čelništvo hrvatske zajednice ovih dana već bilo na meti prijetnji zbog zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu.

Uz vulgarne riječi i uvredljive psovke na nacionalnoj osnovi, pošiljatelj, pod nadimkom "zavetnik", u mail poruci uz ostalo poručuje: "Ima da dođem s automatom u prostorije tog vašeg smrdljivog ustaškog udruženja i da vas sve pobijem ko stoku".

- Ne dajemo ovako čemu ni povoda ni razloga. Niti smo davali! Samo smo, sukladno demokratskim standardima i u okvirima zakonskih propisa, artikulirali interese i zalagali se za ostvarenje prava Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji - priopćeno je ovim povodom iz ureda DSHV-a.

"Zbog isključenosti iz procesa donošenja odluka i nemogućnosti djelovanja unutar institucija, možemo tek upoznati javnost", dodaje u priopćenju DSHV ističući kako "očekuje osudu od predstavnika vlasti, zaštitu policije i sankcije za vinovnike".

Također se poručuje da ovakve i slične aktivnosti neće zastrašiti DSHV, nego će "osnažiti naše aktivnosti i posvećenost za boljitak ovdašnjih Hrvata, a na ničiju štetu te za unaprjeđenje ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa".

Prijetnje vodstvu hrvatske manjine stižu od pokretanja inicijative da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici.

Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik te da se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na načelo pozitivne diskriminacije koju po pitanju jezika gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Takav zahtjev negativno je ocijenjen u srbijanskoj javnosti, nakon čega su na adrese institucija hrvatske manjine počele pristizati prijetnje pojedinaca, no kritički su o tome govorili i predstavnici pojedinih državnih tijela i vladajućih stranaka.

Te je prijetnje u srijedu osudio ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

U razgovoru s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić, on je pružio "snažnu potporu tamošnjoj hrvatskoj zajednici te izrazio nadu kako će oni koji su upućivali prijeteće poruke biti pronađeni i sankcionirani".

Zasad nema nikakvih službenih reakcija srbijanskih vlasti na ove događaje, kao ni na prosvjednu notu koju je već ranije, zbog inicijative o proglašenju bunjevačkog govora službenim jezikom u Subotici, uputilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 20:15