Nema osoblja

Nova razina aviokaosa: Njemački aerodromi grcaju u moru prtljage koja nije isporučena vlasnicima

Usred sezone ljetnih godišnjih odmora u njemačkim zračnim lukama se gomila prtljaga

Ilustrativna fotografija

 John Macdougall/Afp

Samo u zračnoj luci u Münchenu je, kako je priopćeno na upit agencije dpa, deponirano nekoliko tisuća komada prtljage koji su izgubljeni na putu do vlasnika.

U najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu na Majni je broj kofera koji nisu izručeni vlasnicima dosegao nekoliko tisuća.

Kao jedan od razloga, osim manjka osoblja, uprava zračne luke u Frankfurtu govori i o velikom broju zakašnjelih letova.

Lufthansa, kojoj je aerodrom u Frankfurtu služi kao baza, ukinula je dodatne letove sve dok se situacija s nagomilanim koferima ne smiri.

Treći po redu aerodrom u zemlji po veličini, onaj u Düsseldorfu, nije u stanju procijeniti broj izgubljenih kofera koji se nalaze u skladištima ove zapadnonjemačke zračne luke, nego upućuju na zrakoplovne kompanije koje vode statistike o izgubljenoj prtljazi.

Slična je situacija i s manjim zračnim lukama poput onih u Hamburgu, Hannoveru ili Stuttgartu, koje se u trenutnom razdoblju početka ljetnih praznika u mnogim saveznim pokrajinama, nalaze na rubu kapaciteta.

U međuvremenu se kritika zbog kaotičnog stanja u njemačkim zračnim lukama, u kojima se satima čeka na predaju prtljage ali i sigurnosne preglede, sa zrakoplovnih kompanija i uprava zračnih luka djelomice usmjerila i na njemačku vladu.

"Situacija u njemačkim zračnim lukama je već odavno bila predvidiva. Zašto njemačkoj vladi treba pet tjedana za izdavanje specijalnih dozvola za uvoz radnika iz Turske", rekla je glasnogovornica oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU Anja Karliczek.

Ona kaže kako su nadležna ministarstva tjednima ignorirala upozorenja turističke branše i sindikata zaposlenih u zračnom prometu.

Ministar prometa Volker Wissing je odbacio kritike i rekao kako je vlada u roku nekoliko dana reagirala na zahtjeve turističke branše za izdavanjem privremenih dozvola za uvoz radnika iz Turske koji bi ublažili drastičan nedostatak radnika u njemačkim zračnim lukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 22:46