VRAĆAJU SE VELEPOSLANICI

Nova šansa za pomirenje: Izrael i Poljska obnavljaju urušene diplomatske odnose

Nakon što je Varšava donijela zakon koji Židovima otežava pravo na povrat imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu, odnosi su se pogoršali

Yair Lapid, novi izraelski premijer

 Haim Zach/israel Gpo/Zuma Press/Profimedia/Haim Zach/israel Gpo/Zuma Press/Profimedia

Izrael i Poljska su odlučili obnoviti odnose narušene prošle godine nakon što je Varšava donijela zakon koji Židovima otežava pravo na povrat imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu, no sada će dvije zemlje ponovo razmijeniti veleposlanike.

Ova odluka je zaokret za novog izraelskog premijera Yaira Lapida, koji je kao šef diplomacije taj zakon nazvao "antisemitskim i nemoralnim".

Radi se o zakonu koji se odnosi na imovinu zaplijenjenu prvo od strane njemačkih nacističkih okupatora, a koju su potom za sebe zadržali poslijeratni komunistički vlastodršci.

"Dogovoreno je da će se naši odnosi obnoviti i vratiti na pravi put", priopćio je ured izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga nakon razgovora s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

"Obojica predsjednika su izrazila nadu da će se bilo kakvi budući problemi rješavati iskrenim i otvorenim dijalogom te u duhu međusobnog poštovanja", dodaje se u priopćenju.

Ured predsjednika Dude je objavio da će se poljski veleposlanik u Izraelu, koji je bio opozvan tijekom spora, vratiti. Herzogov ured je objavio da će novoimenovani ambasador u Poljskoj uskoro predati svoje vjerodajnice.

"Nastojimo popraviti naše odnose s Izraelom. Nema gubitnika ili pobjednika. Dajemo još jednu šansu za uspostavu normalnih odnosa", rekao je Jakub Kumoch, savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:51