EKIPA PIRC MUSAR

Nova slovenska predsjednica izabrala svoj tim, u njemu neće biti Tatjana Bobnar. Poruka je jasna...

"S odabranim kolegama moći ću se fokusirati na sva prioritetna područja koja sam predstavila u svom programu"

Nataša Pirc Musar

 Delo

Ovaj tekst u sklopu razmjene tekstova dviju redakcija za Jutarnji list pišu novinarke i novinari ljubljanskog dnevnog lista Delo

Prije prisege u četvrtak novoizabrana predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar predstavila je svoj najuži tim koji je, kaže, formirala prema kriterijima stručnosti, profesionalnosti i referenci. "S odabranim kolegama moći ću se fokusirati na sva prioritetna područja koja sam predstavila u svom predizbornom programu", stoji u pisanoj izjavi, ali je dodala da će pozvati i vanjske stručnjake da sudjeluju u važnim područjima društvenog života i aktivnostima.

U timu Nataše Pirc Musar neće biti bivše ministrice unutarnjih poslova Tatjane Bobnar, koja je podnijela ostavku na tu dužnost nakon što su ona i v.d. ravnatelja policije Boštjan Lindav upozorili na političke pritiske na policiju za koje tvrde da dolaze iz najbližeg kruga premijera.

image

Tatjana Bobnar

Delo

U krugovima bliskim Tatjani Bobnar tvrdili su kako su medijski napisi da prelazi u predsjednički ured spin, prema kojem je želja kruga oko premijera Roberta Goloba - nakon što je v.d. ravnatelja policije Boštjan Lindav iznio izvješće o političkim pritiscima na kadroviranje u policiji - bila pokazati da je ministrica od početka planirala prijeći u Ured predsjednice. Da je u Ministarstvo došla s figom u džepu i računala ​​da će nakon nekoliko mjeseci otići na drugu dužnost, plitka je interpretacija, dodaju iz kruga sad već bivše ministrice.

Prema informacijama Dela, prevladava ocjena da je politička situacija oko ministrice unutarnjih poslova toliko eskalirala da suradnja s predsjednicom Republike u sadašnjim okolnostima nije moguća. Prvo bi trebalo pričekati da se situacija smiri. U krugu buduće predsjednice prevladava mišljenje da bi se, kada bi se Tatjana Bobnar sada zaposlila u Uredu predsjednice, politički sukob između nje i premijera Roberta Goloba prenio na razinu Ureda predsjednice Republike i kabineta premijera.

U krugu nove predsjednice ne žele buran početak mandata. Nataša Dolenc, koja je dosad radila u području obrane, postat će savjetnica za nacionalnu sigurnost. U vrijeme vlade Marjana Šarca bila je i državna tajnica u Ministarstvu obrane, no više ne pripada najužem krugu njegova tima.

Šefica Kabineta Nataše Pirc Musar bit će Ula Tomaduz, bivša odvjetnica u Odvjetničkom društvu Pirc Musar & Partneri, a glavni tajnik Ureda bit će Uroš Krek koji je već obnašao tu dužnost za predsjednika Danila Türka (2007. - 2012.), a bio je i zamjenik glavnog tajnika i savjetnik predsjednika Boruta Pahora za nacionalnu sigurnost.

Kako su se vanjskopolitička pitanja već pokazala kao najslabija točka nove predsjednice, bilo je jasno da će morati potražiti iskusne stručnjake za to područje. Osim bivših predsjednika - oni će to raditi neformalno - savjetima će joj u uredu pomagati Zlatko Šabič, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Ljubljani, te dugogodišnja diplomatkinja i bivša novinarka Miriam Možgan.

Ambasadorica i dugogodišnja diplomatkinja Eva Tomič bit će savjetnica predsjednice za klimatske politike i ljudska prava.

Aleksej Skok, bivši neprofesionalni dogradonačelnik Izole, koji je Nataši Pirc Musar pomogao skupiti glasove u kampanji na obali, bit će savjetnik za politička pitanja. Na dan prvog kruga predsjedničkih izbora osobno je pratio događanja u Ruskoj dači u Gameljnama kod Ljubljane, bez obzira na to što je njegova stranka, Socijaldemokrati, u središnjici zajedno s Gibanjem Svoboda (stranka premijera Goloba) čekala rezultat njihova predsjedničkog kandidata Milana Brgleza.

U predsjedničinu timu bit će i Breda Bunič, koja već više od dvadeset godina radi na ostvarenju jednakih mogućnosti žena i muškaraca u obrambenim strukturama, zadužena za posebne projekte. Kao savjetnica za društvene djelatnosti volontirat će Biserka Marolt Meden, koja se prva potpisala ispod njezine kandidature.

U timu za odnose s javnošću bit će Nejc Šporin, koji je u kampanji već surađivao s Natašom Pirc Musar, a bio je i predstavnik za odnose s javnošću u kabinetu premijera Mire Cerara (2014. - 2018.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52