GOLOB OBJAVIO

Nova slovenska vlada bacila se u borbu s inflacijom: ‘Imamo sastanak sa svim ključnim akterima na tržištu‘

Slovenski ministar financija spomenuo je Italiju čija je vlada kompanijama iz energetskog sektora nedavno uvela porez na izvanrednu dobit

Robert Golob

 Jure Makovec/Afp

Nova slovenska vlada sazvala je za idući tjedan prvi sastanak s energetskim poduzećima i dionicima u lancu opskrbe hranom, namijenjen dogovoru o izbjegavanju pretjeranog rasta maloprodajnih cijena, a trgovce gorivom i prehrambenim proizvodima uznemirila su nagađanja o novom dodatnom porezu na "ekstraprofit".

Premijer Robert Golob je područje rastućih cijena energenata i hrane naveo kao jednu od prvih zadaća svoje vlade, te u svojim prvim nastupima naveo da će cijene pokušati smiriti dogovorom dionika, a tek onda bude li trebalo i državnim reguliranjem cijena.

No, trgovce je zabrinulo što ih je uvjetno svrstao među "ratne profitere" koji se pojavljuju u svakoj krizi, pa i u sadašnjoj izazvanoj ratom u Ukrajini, te premijerove riječi da takvo ponašanje neće dopustiti.

Maloprodajne cijene naftnih derivata u Sloveniji su zadnjom odlukom prijašnje vlade Janeza Janše zamrznute na još tri mjeseca, do 10. kolovoza, no ministar financija Klemen Boštjančič izjavio je za medije da to stanje ne može potrajati u nedogled i da treba naći nova rješenja.

Osvrnuo se i na zahtjev ljubljanskog Petrola, najvećeg distributera u Sloveniji, da mu država kompenzira gubitak i isplati više od 50 milijuna eura, što će nova vlada kako se čini odbiti.

Premda je Petrol čiji je trećinski suvlasnik država lani imao 125 milijuna eura čiste dobiti, u toj kompaniji tvrde da nemaju ekstraprofit i da je takva dobit rezultat proširenog poslovanja u Hrvatskoj, gdje su preuzeli crpke Croduxa.

Sa sadašnjim maloprodajnim cijenama u Sloveniji Petrol po svojim podacima ostvaruje gubitak i prodajom dizela i benzina, a u kompaniji govore da u krizi ne ostvaruju nikakav ekstraprofit jer nemaju svoje rafinerije niti crpilišta nafte.

Slovenski ministar financija krajem ovog tjedna spomenuo je Italiju čija je vlada kompanijama iz energetskog sektora nedavno uvela porez na izvanrednu dobit od 25 posto.

Ne najavljujem da ćemo tako postupiti i mi, ali o tome vrijedi razmisliti, rekao je slovenski ministar financija, dodavši da je Italija novi porezni prihod usmjerila prema socijalno potrebitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:30