IZBAČEN BIVŠI VOĐA

Nova snimka razotkriva što je prethodilo drami na kongresu Partije: ‘Ovo je demonstracija moći!‘

Htio mu je pokazati da je njegova era, u kojoj se Kina otvarala prema vanjskome svijetu, definitivno gotova

Hua Jintaoa ispraćaju sa zasjedanja kongresa Komunističke partije u Pekingu

 Koki Kataoka/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Nakon što je prošloga tjedna bivši kineski vođa Hu Jintao dramatično izbačen sa zasjedanja kongresa Komunističke partije u Pekingu, u javnosti su se pojavile nove snimke koje pokazuju što se zapravo događalo prije incidenta.

Naime, vidi se kako Li Zhanshu, član Politbiroa, koji je sjedio s Hueve lijeve strane, u jednom trenutku oduzima fascikl koji je bio ispred Jintaoa i razgovara s njim. Zatim predsjednik Xi Jinping daje dugačke upute drugom čovjeku koji kasnije pokušava uvjeriti gospodina Hua da ode s kongresa.

Nije dugo trebalo da se oko spornoga trenutka razviju različite teorije - neki tvrde kako je to bila namjerna igra moći Xija Jinpinga koji je htio pokazati da je Huova era, koja je bila vođena konsenzusom, definitivno gotova, dok drugi sugeriraju kako bi razlog napuštanja kongresa moglo biti Huovo loše zdravstveno stanje, prenosi BBC.

Kineska službena novinska agencija Xinhua kasnije je na Twitteru objavila kako je "Hu Jintao bio ispraćen iz komore nakon što se nije osjećao dobro", no osim na spomenutoj društvenoj mreži, ta vijest nije bila vidljiva nigdje u zemlji. Podsjetimo, Twitter je za korisnike u Kini blokiran.

U međuvremenu, mnogi se pitaju je li se u ovom slučaju radilo o namjernom političkom teatru. Za razliku od Hua, za čijeg se predsjedništva između 2003. i 2013. Kina otvarala prema vanjskome svijetu, Xi sad predsjeda zemljom koja je sve izoliranija.

Novi video, koji je snimio kanal Channel News Asia sa sjedištem u Singapuru, ne opovrgava službenu tvrdnju da je Hu Jintao bio bolestan, ali isto tako sugerira da je način na koji je on rukovao dokumentom ispred sebe odigrao veliku ulogu u incidentu.

Još je intrigantnija činjenica ta što je Li Zhanshu, čini se, namjeravao ustati kako bi pomogao Huu, no onda ga je Wang Huning s lijeve strane povukao natrag na svoje mjesto. Na snimci se vidi kako Hu nešto govori ravnodušnom predsjedniku Xiju dok su ga ispraćali iz dvorane, a ostali muškarci koji su sjedili u istome redu nisu se niti okrenuli dok su ga izvodili.

- Nema razloga da stranka ravno ispred gospodina Hua stavi dokument koji on nije smio pročitati, pogotovo ne na tako visokom sastanku na kojemu su uključene kamere. To je bila zbilja neobična situacija. Nitko to ne može objasniti dok ne bude više dokaza o tome što je bilo u dosjeu ili što se govorilo na mjestu događaja - kaže Deng Yuwen, bivši urednik novina Komunističke partije Study Times.

Wen-ti Sung, predavač na Australskom nacionalnom sveučilištu, smatra kako je nova snimka i dalje neuvjerljiva.

- U Kini se sve vrti oko reda, posebno na događajima visokoga profila, a osobito u Xijevoj eri gdje se sve kontrolira. Huov iznenadan odlazak nedvojbeno se čini čudnim pa su mnogobrojne glasine zato i opravdane. Ali to ne znači da su nagađanja o čistkama nužno točne - kaže Wen-ti Sung.

Deng Yuwen pak dodaje kako je ponašanje drugih viših dužnosnika - uključujući Huovog bivšeg zamjenika Wena Jiabaoa - govori puno o Kini predsjednika Xija.

- Postojao bi jeziv učinak na dužnosnike koji bi gledali događaje na pozornici. Iako to ne bi ugrozilo Xijevu moć, stvorilo bi psihološki utjecaj na te dužnosnike - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:02