SVEMIR I ORUŽJE

Nova supersonična tehnologija je Kinu postavila na čelo svemirske utrke

Zapad s oprezom gleda na ovaj uspjeh jer se boji razbuktavanja svemirske utrke u nuklearnom naoružanju
 -/various sources/AFP)/China OUT

Kina je proizvela najnapredniji svjetski simulator za rakete, čime je postala najnaprednija zemlja u utrci za razvoj supersoničnog naoružanja. Takozvani vjetrotunel, odnosno objekt JF-22 u Pekingu, omogućava simulaciju brzine 30 puta veću od brzine zvuka, prenosi londonski Times.

Postrojenje bi trebalo biti gotovo ove godine, a kad ga puste u pogon, nadmašit će konkurenciju u Sjedinjenim Državama jer će moći simulirati brzine od 37.000 kilometara na sat.

Han Guilai, istraživač na Kineskoj akademiji znanosti, procjenjuje da će Kina time iskoračiti 20 do 30 godina ispred Zapada. SAD i Rusija razvijaju supersonične rakete koje se mogu lansirati u svemir s nuklearnim teretom. Uvjet za to je da sagrade zračne tunele kako bi simulirali uvjete koje će supersonično oružje iskusiti u letu.

Novi kineski zračni tunel za stvaranje protoka zraka koristi kemijske eksplozije umjesto dosadašnjih mehaničkih kompresora. Eksplozije stvaraju udarne valove, s temperaturom i pritiskom sličnim onima koji prate zrakoplove i rakete pri iznimnim brzinama.

Najnapredniji zračni tunel u Americi, Lens II u Buffalu u New Yorku, koji koristi NASA, može stvoriti uvjete za brzinu od devet macha za kraće vrijeme od kineskog uređaja. Japan i Njemačka također imaju zračne tunele koji koriste sličnu tehnologiju, piše Times.

Rusija ima slična postrojenja u Sankt Peterburgu. No, njihova šefa za razvoj supersoničnog oružja, profesora Aleksandra Kuranova (73), ovaj su mjesec uhitili agenti FSB-a zbog sumnje da je predao povjerljive podatke stranoj državi. Kome je predavao informacije, nisu objavili. Obavještajni izvori su nakon njegova uhićenja rekli samo da su interes pokazali SAD i Kina.

Kineski iskorak mogao bi potaknuti strah od nove svemirske utrke u nuklearnom naoružanju među velesilama, piše londonski list. Lord Hague od Richmonda, bivši britanski ministar vanjskih poslova, u lipnju je upozorio da supersonično oružje predstavlja sve veću prijetnju Zapadu.

Objavljujući vijest o uspješnom projektu u ponedjeljak, Peking je naglasio njegovu važnost za razvoj civilnog svemirskog programa. "Ako uspijemo, smanjit ćemo troškove lansiranja satelita i svemirskih letjelica za 90 posto", izjavio je voditelj projekta Jiang Zonglin za kinesku državnu televiziju.

Prema njegovim riječima, supersonični zrakoplov mogao bi stići do bilo koje točke u svijetu u roku od dva sata. Očekuju probleme u testnoj fazi zbog čega će, najavljuje, biti jako oprezni. Jiang i njegov tim su 2012. sagradili prvi zračni tunel, JF-12. Mnogi su tada bili skeptični i mislili da samo bacaju novac.

Zapadne sile zabrinuto gledaju na kineske projekte u svemiru. Među ostalim, Kinezi su poslali kopnena vozila na Mjesec i Mars.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:22