EKSTREMISTI

Nova uhićenja ljudi koji su planirali državni udar u Njemačkoj: Pao slavni kuhar i otac djevojke Realovog nogometaša

Osim uhićenja članova skupine, policija je zaplijenila i pištolje, mačeve, noževe, elektrošokove, borbene kacige te noćne kamere
 Bodo Schackow/Dpa Picture-alliance Via AFP

Nastavlja se val uhićenja njemačkih ekstremista koji su planirali državni udar i napad na zgradu parlamenta Reichstag, a sve s ciljem ukidanja ustavnog poretka Njemačke i uspostavljanja države po uzoru na njemački Reich iz 1871. godine. Posljednji na popisu uhićenih su slavni kuhar, čija je kći djevojka nogometaša Real Madrida Davida Alabe, i bivši policajac koji je nekad bio zadužen za zaštitu židovskih zajednica od terorističkih napada, piše Guardian.

Frank Heppner, kuharska zvijezda iz Münchena, u srijedu je uhićen u hotelu u austrijskom skijalištu Kitzbühelu (gdje je radio) jer je navodno bio član zapovjednog osoblja vojnog ogranka terorističke skupine. Bio je zadužen za novačenje novih članova, nabavu oružja, izgradnju komunikacijsko-informatičke strukture, ali i upravljanje kantinom u kojoj bi se hranila "nova njemačka vojska".

Austrijski dnevnik Die Presse tome dodaje kako je Heppner trebao biti i osobni kuhar Heinricha Reussa, potomka kneževske obitelji koji je na čelu ove ekstremističke organizacije. Heppnerov zet Alaba, igrač Real Madrida i kapetan austrijske reprezentacije, nije želio komentirati ove događaje.

Bivši policajac Michael Fritsch uhićen je sa svojom partnericom u blizini Hannovera u sjevernoj Njemačkoj. Fritsch je prije dvije godine suspendiran s dužnosti jer je sudjelovao na prosvjedima na kojima se negiralo da covid uopće postoji, a kasnije je postao parlamentarni kandidat Die Basis, političke stranke pokreta Querdenker koji negira covid. Sad ga se sumnjiči da je bio član ove ekstremno desne skupine.

U najvećoj policijskoj operaciji protiv desničarskog ekstremizma čak 3000 policajaca stiglo je na 150 adresa u Njemačkoj, Austriji i Italiji te pri tome izvršilo 25 uhićenja. Do petka se broj osumnjičenih popeo na 54, a očekuje se da će ih biti još.

Inače, naoružana skupina dobrim dijelom sastoji se od bivših vojnika njemačke vojske, a na čelu je Heinrich Reuss. Osim njega, u policijskim akcijama koje su počele u srijedu privedeni su sutkinja i bivša zastupnica Birgit Malsack-Winkemann, doktor prava Tim Paul G., zapovjednik padobranskog bataljuna 90-ih Rüdiger von P., o čemu je Jutarnji list već pisao.

Sad se krajnje desna Alternativa za Njemačku pokušava distancirati od Malsack-Winkemann, koja je nakon državnog udara trebala biti ministrica pravosuđa u novoj vladi. Budući da je kao bivša zastupnica imala pravo pristupa zgradi parlamenta, vojnim ograncima skupine dala je logističke informacije o tome kako ući.

Osim uhićenja članova skupine, policija je zaplijenila pištolje, mačeve, noževe, elektrošokove, borbene kacige, noćne kamere, kao i službeno oružje osumnjičenih članova policije. Dnevnik Die Tageszeitung tvrdi da su istražitelji pronašli i popis 18 političara te novinara koje je skupina planirala napasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:00