OZBILJNA PRIJETNJA

NOVA ULTRADESNA GRUPACIJA 'Razvalit ćemo europarlament i dokrajčiti briselskog monstruma'

Francuska Nacionalna Fronta pod vodstvom Marine Le Pen i nizozemska Stranka slobode pod vodstvom Geerta Wildersa u srijedu su sklopili sporazum
 AFP

Francuska Nacionalna Fronta pod vodstvom Marine Le Pen i nizozemska Stranka slobode pod vodstvom Geerta Wildersa u srijedu u sklopili sporazum o novoj, ultradesničarskoj populističkoj grupaciji u Europskom parlamentu. Plan im je, kako su rekli novinarima, “razvaliti” europarlament iznutra i dokrajčiti “briselskog monstruma.”

Udružuju se uoči izbora za Europski parlament 2014. jer žele iskoristiti rastući euroskepticizam u cijeloj EU, izazvan financijskom krizom i mjerama štednje.

Prema rujanskom istraživanju europskog Gallupa 30 posto Europljana ima pozitivno mišljenje o EU, a prije 20 godina bilo ih je 70 posto. Gallup je zaključio da “europski projekt nikad u povijesti nije bio manje popularan.” Čak i u tradicionalno izrazito pro-EU zemljama poput Njemačke raspoloženje se mijenja. Podrška je visoka među starijim građanima ali je među onima u dobi od 25-50 godina podijeljena pola-pola. Na razini cijele EU euroskeptici nadjačavaju EU entuzijaste 43 prema 40 posto.

Marine Le Pen tvrdi da će se EU urušiti kao i Sovjetski Savez i cilj joj je “vratiti slobodu narodima Europe” ignoriranjem institucija EU.

Populizam u Europi jača i na ljevici i na desnici i to u gotovo svim članicama. Srednjestrujaške europske elite su zabrinute, jer vide da se populističke stranke već aktivno bave izborima zakazanima za idući svibanj. U EU institucijama najvišoj se razini razgovara o “populistima, ksenofobima, estremistima i fašistima” koji bi koristeći platformu Le Pen i Wildersa u idućem saziva Europskog parlamenta mogli zauzeti i 30 posto mjesta te tako paralizirati politiku EU.

“Ovo je povijesni dan” rekao je Geert Wilders nakon sastanka s Marine Le Pen u nizozemskom parlamentu u Haagu “Želimo odlučivati kako ćemo kontrolirati svoje granice, svoj novac, svoje ekonomije, svoje valute.”

Cilj predizbornog saveza je napraviti Trojanskog konja za Bruxelles, veliku parlamentarnu grupaciju koja će opstruirati EU iste one institucije za koje će se kandidirati. Da bi se registrirali kao grupacija, moraju imati najmanje 25 zastupnika iz sedam država, što će prema posljednjm istraživanjima javnosti lako dobiti, iako nije jasno da mogu pokriti sedam nacionalnih stranaka.

“Želimo našim narodima vratiti slobodu” rekla je Le Pen “naši stari europski narodi prisiljeni su u svim okolnostima pitati Bruxelles za dozvolu, prisiljeni su predavati svoj proračun gazdama.”

I Le Pen i Wilders trenutno imaju jaku poziciju u anketama u Francuskoj i Nizozemskoj. U listopadu je Nacionalna Fronta imala podršku od 24 posto, veću nego vladajući Socijalisti i konzervativci. Wildersova Stranka slobode doživjela je neuspjeh na lanjskim izborima ali je prema anketama trenutno najpopularnija stranka u Nizozemskoj.

Europskeptične stranke i stranke koje aktivno opstruiraju funkcioniranje EU institucija i zagovaraju ukidanje eura, mogle bi dobro proći i na izborima u Grčkoj, Austriji, Švedskoj, Danskoj, Poljskoj i nekim istočnoeuropskim državama, a u Velikoj Britaniji su najbolje prognoze za fašistoidnu Stranku neovisnosti. Kriza je nacionalističkim i populističkim strankama dala šansu da očiste i moderniziraju retoriku pa ih se više ne osuđuje kao “opake” ili “rasističke”. Marine Le Pen ublažila je imidž koji je naslijedila od oca Jean-Marie Le Pena, distancirala se od njegova antisemitizma i nacionalističku desnicu odlučila ponovno prodati kao širu “Europsku slobodarsku alijansu”.

Slični pokušaji u prošlosti su propadali jer nacionalističke stranke žive od “vanjskog neprijatelja” i u pravilu imaju lidere koji njeguju kult ličnosti. Le Pen i Wilders žele pridobiti švedske Demokrate kojima raste popularnost, antiuseljeničku dansku Narodnu stranku, austrijsku Stranku Slobode Heinza-Christiana Strachea koja je na posljednjim izborima osvojila 20 posto glasova i desničarske flamanske separatiste Vlaams Belang.

Nova grupacija u Europarlamentu imala bi, ako i ostale, pravo na financiranje iz EU proračuna, mjesta u parlamentarnim odborima i veći utjecaj na procedure. Ali Le Pen i Wilders morat će izgladiti neke političke razlike: kao nizozemski lbertarijanac Wilders je izraziti pristaša Izreaela, prava homoseksualaca, ženskih prava, a Nacionalna Fronta je homofobna i neprijateljski nastrojena prema Izraelu. Zajednički su im antiimigracijski i anti-EU stavovi. Isključili su mogućnost suradnje s neofašistima poput grčke Zlatne zore i mađarskog Jobbika. Britanski UKIP koji je već debelo kapitalizirao pravo na financiranje i umrežavanje 33 ultradesničarskih europarlamentaraca odbio je pridružiti se alijansi “zbog antisemitizma Nacionalne Fronte”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:32