NOVA STUDIJA

Nova važna studija iz JAR-a: ‘Sada je poprilično jasno da bi ovo mogao biti kraj delta soja‘

Studija je pokazala da su osobe zaražene omikronom, posebno one koje su bile cijepljene, razvile pojačan imunitet na varijantu delta

Istraživanje koronavirusa u laboratoriju/Ilustracija

 Evgeny Lonskov/Alamy/Alamy/Profimedia

Istraživanja južnoafričkih znanstvenika navode na zaključak da bi omikron varijanta koronavirusa mogla potisnuti i zamijeniti do sada dominantnu delta varijantu, zato što infekcija omikronom jača imunitet i za slučaj 'napada' delta varijante.

Studijom je obuhvaćena tek manja skupina ljudi, a nije ni recenzirana, no pokazala je da su osobe koje su bile zaražene omikronom, posebno one koje su bile cijepljene, razvile pojačan imunitet na varijantu delta, prenosi Reuters.

Analizom su bile obuhvaćene ukupno 33 cijepljene i necijepljene osobe, koje su bile zaražene varijantom omikron u Južnoj Africi.

Autori su utvrdili da se neutralizacija omikrona povećala 14 puta u 14 dana nakon registracije, a također se pokazalo da je došlo do rasta neutralizacije delta varijante za 4,4 puta.

"Povećanje neutralizacije delta varijante kod osoba zaraženih omikronom može rezultirati smanjenom sposobnošću delte da ponovno zarazi te osobe", rekli su znanstvenici koji su proveli studiju.

Sve ovisi o tome koliko je omikron patogen

Rezultati studije su "u skladu s time da omikron zamjenjuje varijantu delta, budući da može izazvati imunitet koji neutralizira deltu, čineći time ponovnu infekciju delta manje vjerojatnom", zaključuju znanstvenici.

Prema znanstvenicima, implikacije ove 'zamjene' ovisile bi o tome je li omikron manje patogen u usporedbi s deltom.

"Ako je tako, onda bi se incidencija teške bolesti covid-19 smanjila i zaraza bi mogla postati manje razarajuća za pojedince i društvo".

Alex Sigal s Instituta za istraživanje zdravlja Afrike u Južnoj Africi, u ponedjeljak je na Twitteru naveo da će, ako je omikron doista manje patogen, kako se čini iz iskustva Južne Afrike, "to pomoći potiskivanju delte".

Prema ranijoj južnoafričkoj studiji, rizik od hospitalizacije i teške bolesti kod osoba zaraženih omikronom manji je u usporedbi s varijantom delta, a autori smatraju da je tome tako dijelom i zbog visokog imuniteta stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:37