STIŽU PROMJENE

Nova vojarna vatikanske švicarske garde bit će dizajnirana i za buduće stražarice

Za uvođenje novakinja potrebno je Papino odobrenje. Projekt vrijedan 54,49 milijuna dolara trebao bi biti završen do 2026.
Papa Franjo i švicarska garda
 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Nova vojarna vatikanske švicarske garde, elitnog šarenog odjevenog korpusa koji štiti Papu, bit će dizajnirana za smještaj stražarica premda one još nisu dopuštene, objavio je švicarski list u nedjelju.

Gotovo svi pripadnici garde neoženjeni su muškarci koji žive u zajedničkoj vojarni unutar vatikanskih zidina. Zapovjednici i oženjeni pripadnici žive u odvojenim stanovima. Svi pripadnici garde švicarski su državljani.

Projekt vrijedan 54,49 milijuna američkih dolara za novu vojarnu trebao bi biti završen do 2026. i u sklopu njega bit će omogućene jednokrevetne sobe s privatnim kupaonicama, objavio je švicarski list SonntagsZeitung.

image
ANDREAS SOLARO/AFP

"Od početka nam je bilo važno da nova zgrada osigura prostor za stražarice", prenosi list riječi Jean-Pierrea Rotha, koji vodi fondaciju za nadzor projekta.

Za uvođenje novakinja potrebno je Papino odobrenje.

Predsjednik Zaklade papinske švicarske garde, koja financira gardu, rekao je da bi to pomoglo u pronalaženju novaka za korpus od 135 stražara, koji treba zaposliti oko 30-35 na godinu kako bi broj ostao stabilan.

"Čim budu dopuštene stražarice, povećat će se potencijal za zapošljavanje garde", rekla je predsjednica zaklade Ruth Metzler-Arnold, piše list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:42