JEDINICA ‘KONVOJ‘

Nova vojska plaćenika ušla u rat u Ukrajini, bore se protiv ‘sotonista‘, imaju vrlo osebujnog lidera...

Plaćenici Konvoja, kako je prikazano na TV-u, trenirali su u šumi gdje su kopali rovove i učili kako postaviti mine

Sergej Aksjonov

 Max Vetrov/Afp

Šef Krima postavljen od Kremlja stvorio je vlastitu plaćeničku jedinicu inspiriranu Wagner grupom. Sergej Aksjonov je angažirao bivšeg zapovjednika Wagnera u Africi da vodi njegovu skupinu pod nazivom "Konvoj".

Plaćenička postrojba se navodno sastoji od 300 boraca i već je navodno raspoređena u okupiranim dijelovima regije Herson u južnoj Ukrajini. "Ovo je Aksjonovljeva privatna vojna tvrtka, ali cijelu grupu čine bivši zaposlenici Wagnera", rekao je jedan od plaćenika TV postaji Russia-24.

Plaćenici Konvoja, kako je prikazano na TV vijestima, trenirali su u šumi gdje su kopali rovove i učili kako postaviti mine. Konvojev Telegram kanal postavljen je u studenom prošle godine i u velikoj mjeri sadrži ruske pravoslavne slike i ikone, a Ukrajince naziva "sotonistima".

Ruski oporbeni mediji identificirali su šefa Konvoja kao Konstantina Pikalova, koji je radio kao zapovjednik Wagnera na Madagaskaru i u Srednjoafričkoj Republici.

Aksjonov ove informacije nije komentirao, ali oporbeni mediji opisali su "Konvoj" kao dio rezervnih snaga ruske vojske jer njegovi borci potpisuju ugovor i s plaćeničkom jedinicom i s ministarstvom obrane.

Ubojice i dileri

Prije invazije na Ukrajinu, Kremlj je držao Wagner grupu podalje od svjetla pozornosti i radije ga koristio kao nespornu prednost u Africi i na Bliskom istoku kako bi podupro klijente-diktatore. Naime, iako se o njima u Rusiji govori kao odvažnim plaćenicima, većina Wagnerovih boraca su ubojice ili dileri droge regrutirani iz ruskih zatvora.

Wagner sada otvoreno regrutira u ruskim mjestima i gradovima, njegovi borci dobivaju pogrebe uz vojne počasti, a trgovine u Moskvi prodaju memorabilije i pokućstvo s markom Wagner.

Sergej Markov, bivši savjetnik Vladimira Putina i ruski komentator, objasnio je privlačnost plaćeničkih skupina: "Nema birokracije i vrijeme potrebno da informacije dođu do borbenih jedinica iz zapovjedništva u pozadini je daleko brže nego u regularnoj vojsci", rekao je.

Druge ruske plaćeničke tvrtke koje se bore u Ukrajini uključuju Patriot i Redut, koje su usko povezane s ruskim vlastima i optužene su za ratne zločine.

Redan

Koncept privatne vojne tvrtke, ruski eufemizam za plaćeničku skupinu, također je ušao u rusku subkulturu mladih. Nova mlada banda Redan PMC predstavlja se kao "privatna vojna tvrtka", iako se ne približava ratnim zonama. Njihova se predaja temelji na japanskim stripovima Manga, a njegovi sljedbenici nose dugu tamnu kosu i tuku se u trgovačkim centrima.

Ukrajinske vlasti početkom ožujka su ustvrdile kako su se članovi bande Redan PMC počeli pojavljivati i u ukrajinskim gradovima. Grupe tinejdžera viđene su u Kijevu, Lavovu i Harkivu, a u Dnjepru je uhićen 16-godišnjak koji je navodno bio vođa jedne manje grupe maloljetnih huligana.

Ukrajinska policija tvrdi da ruski tinejdžeri preko kanala na Telegramu nastoje naštetiti ukrajinskoj mladeži. Policija je u utorak ustvrdila da je blokirala 18 Telegram kanala koji su otvoreni kako bi ruska vojska preko njih vodila dezinformacijske kampanje i potkopavala vladavinu prava. Rusi preko Telegrama u ilegalne aktivnosti navodno pokušavaju uplesti i ukrajinske maloljetnike i maloljetnice.

Vasilij Bogdan, ravnatelj Odjela za prevenciju maloljetničkog kriminala u ukrajinskoj policiji rekao je da je dosad zbog povezanosti s Redanom privedeno više od 700 osoba.

Zapadne obavještajne agencije procjenjuju da je oko 10.000 Wagnerovih plaćenika ubijeno u borbama u Ukrajini od oko 50.000 raspoređenih.

Jevgenij Prigožin, šef Wagnera, također je rekao da je 5000 bivših robijaša, a potom Wagnerovih plaćenika, pomilovano nakon šest mjeseci služenja na bojišnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 03:08