NI POJASA NI PUTA

Nova Xijeva pljuska Putinu, ova uistinu boli: Ulaganja u Rusiju najednom u potpunosti presušila!

Nikakav kineski novac nije uložen niti u projekte u Rusiji, Šri Lanki i Egiptu, pokazala je nedavno provedena studija

Vladimir Putin i Xi Jinping 

 Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia/Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia

Peking je u posljednje vrijeme svu svoju pozornost usmjerio na sprječavanje financijske krize kod kuće pa Kina zbog toga već mjesecima nije financirala ni jedan novi infrastrukturni projekt u Rusiji.

Studija Green Finance & Development Centra sa šangajskog sveučilišta Fudan pokazala je kako su financiranja i ulaganja kroz kinesku inicijativu "Pojas i put" (BRI) u prvoj polovici 2022. godine pali na 28,4 milijarde dolara, u odnosu na 29,4 milijarde u istom razdoblju prošle godine.

Nikakav novac nije uložen niti u projekte u Šri Lanki i Egiptu, a nedostatak angažmana s Rusijom samo sugerira kako se kineske tvrtke možda boje da bi mogle postati žrtve sekundarnih sankcija uvedenih protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Malo prije izbijanja rata, Kina i Rusija tvrdile su kako njihovo prijateljstvo "nema granica", podsjeća The Telegraph. Od te formulacije nedavno se ogradio kineski ambasador u SAD-u na sigurnosnom forumu u Aspenu, ustvrdivši da je došlo do velikog nesporazuma.

Kineska inicijativa "Pojas i put" (BRI) službeno je usvojena 2013. kao dio napora Pekinga da proširi svoj utjecaj na Aziju, Afriku, Južnu Ameriku i dijelove istočne Europe. Prema spomenutoj shemi, Kina je uložila gotovo bilijun dolara u investicijske i infrastrukturne projekte u regijama u razvoju kako bi stvorila poslove za svoje tvrtke i osigurala si uporišta u strateški vitalnim zemljama.

No ta potrošnja smanjuje se još od 2017., nakon što je Kina uvela pojačane kontrole kapitala i nakon što im je nekoliko projekata naišlo na poteškoće. Zaustavljeno je, između ostaloga, i više od polovice ulaganja u termoelektrane na ugljen, koje su među najvećim krivcima za zagađenje okoliša.

Situacija se dodatno pogoršala s početkom pandemije covida-19, kad su se mnoge zemlje počele mučiti s otplatom svojih BRI dugova, uključujući Šri Lanku, gdje je naglo rastuća inflacija nedavno srušila vladu.

Ukupna potrošnja od prve polovice 2019. pala je za 40 posto.

Peking je uložio skoro 11,8 milijardi dolara u investicije i 16,5 milijardi dolara u građevinske ugovore unutar "Pojas i put" (BRI) sheme. Energija i promet bili su im u najvećem fokusu, predstavljajući 73 posto ukupne potrošnje između siječnja i lipnja. Saudijska Arabija dobila je 5,5 milijardi dolara novih sredstava, dok je Irak dobio oko 1,5 milijardi dolara.

Rusija je od pokretanja BRI-ja postala drugi najveći primatelj investicija u energetski sektor, a istraživači sad procjenjuju kako će strana ulaganja kroz BRI vjerojatno nastaviti usporavati zbog rata u Ukrajini, novih covid karantena u Kini i kontinuirane globalne neizvjesnosti oko pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:59