OD OSNOVNE ŠKOLE DO FAKULTETA

NOVAC SU 'PRALI' ULAGANJEM U NEKRETNINE Uz krivotvoritelje diploma u BiH uhićena i dva policijska inspektora

 Boris Kovačev / CROPIX

Dvojica inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhićena su u srijedu u sklopu akcije usmjerene protiv velikog broja osoba koje su bile uključene u mrežu krivotvornja diploma te pranje nezakonito zarađenog novca kroz ulaganje u nekretnine, potvrđeno je tiekom dana iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Inspektori SIPA-e tek su dio iz velike skupine pod istragom bosanskohercegovačkog pravosuđa u kojoj je osumnjičeno čak 58 osoba, od kojih je još 18 privedeno tijekom dana, uglavnom na području Unsko-sanske županije.

Inspektore koje su privele njihove kolege Tužiteljstvo BiH tereti da su ostalim osobama odavali povjerljive podatke iz istrage koju je godinama vodilo tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

Glasnogovornica tog tužiteljstva Irena Marjanović Čavkić kazala je u srijedu kako se istraga vodi još od 2014. godine i u njoj zbog opsežnosti predmeta sudjeluju čak četiri tužitelja.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su ishodile izdavanje više tisuća krivotvorenih dokaza o školskoj spremi i to od osnovne škole do fakulteta.

"Tako su stekli višemilijunsku korist, a pribavili su više tisuća nezakonitih diploma. Nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali", pojasnila je Marjanović Čavkić dodajući kako su počinitelji uz sva druga kaznena djela utajili i porez pri kupnji nekretnina u iznosu većem od 100 tisuća eura.

Policija i tužiteljstva nisu objavili identitet uhićenih, no mediji u BiH navode kako je jedan od uhićenih inspektora SIPA-e Božo Purković iz Banje Luke dok su glavni osumnjičeni kao organizatori skupine krivotvoritelja Admir Hadžipašić te Goran Lalović, suvlasnici Centra za obrazovanje odraslih čije je sjedište u Cazinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:19