NOVA VAKCINA

Novavax bi EU doze svog proteinskog cjepiva protiv covida-19 mogao poslati krajem godine

Ako se EU i Novavax postignu dogovor, američka farmaceutska tvrtka mogla bi u Uniju poslati maksimalno 200 milijuna doza svog cjepiva
 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Američka farmaceutska tvrtka Novavax rekla je Europskoj uniji da joj svoje cjepivo protiv covida-19 planira početi slati krajem 2021. godine, piše Reuters.

Dužnosnik EU rekao je za Reuters da bi ta najava mogla dovesti do toga da će Unija i Novavax možda već idućeg tjedna potpisati ugovor o isporuci cjepiva.

Ako se EU i Novavax postignu dogovor, američka farmaceutska tvrtka mogla bi u Uniju poslati maksimalno 200 milijuna doza svog cjepiva.

Reuters je u ožujku napisao da su Novavax i Europska unija u prosincu postigli preliminarni dogovor o suradnji, ali da je potpisivanje konačnog odgovora odgođeno jer se američka tvrtka mučila s nabavkom sirovina.

Dužnosnik EU rekao je da Novavax još uvijek ima problema, ali da sada ima "raspored dostave".

Novavax je Uniji tijekom sastanaka koji su se održali tijekom posljednja dva tjedna rekao da prve pošiljke cjepiva u Europu planira poslati krajem 2021. godine, a da većinu cjepiva poslati 2022. godine.

Glasnogovornik Europske komisije nije htio komentirati ove najave jer je riječ o povjerljivoj materiji.

Novavax je rekao da pregovori s EU još uvijek traju, ali nije htio komentirati raspored dostave, probleme u produkciji i mogućnost skorašnjeg potpisivanja ugovora o dostavi cjepiva.

Kako bilo da bilo, Unija će od Novavaxa kupiti cjepivo tek nakon što ga Europska agencija za lijekove (EMA) odobri za upotrebu.

EMA još nije rekla kada bi mogla odobriti Novavaxovo cjepivo, cjepivo koje još nigdje u svijetu nije odobreno za upotrebu.

Novavaxovo cjepivo proteinsko je cjepivo, a dužnosnik EU tvrdi da bi ono moglo biti "alternativa ili dodatak" Pfizerovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:41