OSJETI, POGLEDAJ, NAGNI

Novčanice od 20 i 50 eura najčešće se krivotvore, evo jednostavne metode kojom možete provjeriti jesu li prave

Ako primite sumnjivu novčanicu, izravno je usporedite s onom za koju znate da je prava

Novčanice eura

 Darko Tomas/

Otprilike 376.000 krivotvorenih novčanica eura povučeno je iz optjecaja 2022. godine, priopćila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ESB). Iz čega izvlači zaključak da je mala vjerojatnost dobivanja krivotvorine jer im je broj i dalje nizak u odnosu na broj ispravnih novčanica eura u optjecaju. U 2022. otkriveno je 13 krivotvorina na milijun pravih novčanica u optjecaju, što je drugi najmanji udio od uvođenja euronovčanica (2021. godine bilo ih je 12 što je najmanji broj od uvođenja eura).

image

pad broja krivotvorenih novčanica eura

Esb/

Unatoč ovom iznimno malom udjelu, broj krivotvorina porastao je za 8,4% u usporedbi s 2021. godinu: tada ih je bilo 347.000. Povećanje također odražava oporavak gospodarske aktivnosti u 2022. nakon što je ukinuta većina ograničenja u vezi s koronavirusom (COVID-19).

Novčanice od 20 i 50 eura i dalje su najčešće krivotvorene i zajedno čine nešto manje od dvije trećine ukupnog iznosa: 23,6% krivotvorina su apoeni od 20 eura, a 40% od 50 eura. Najmanje je krivotvorina novčanice od 5 eura, 2,3% i od 500 eura, 1,7%. Većina krivotvorina, 96,6%, pronađeno je u zemljama europodručja, dok je 2,7% pronađeno u državama članicama EU izvan europodručja, a 0,7% u ostalim dijelovima svijeta.

image

koliko posto kojih apoena se krivotvori

Esb/

Većinu krivotvorina lako je otkriti jer nemaju sigurnosne oznake ili su samo njihove loše imitacije. Javnost ne treba biti zabrinuta zbog krivotvorina, ali bi trebala ostati na oprezu. Novčanice se mogu provjeriti jednostavnom metodom "osjeti, pogledaj i nagni" opisanom na mrežnoj stranici posvećenoj sigurnosnim oznakama i na mrežnim stranicama nacionalnih središnjih banaka europodručja. Eurosustav također pomaže profesionalnim rukovateljima gotovinom osiguravajući da uspješno testirani strojevi za rukovanje i obradu novčanica mogu pouzdano identificirati krivotvorine i povući ih iz optjecaja.

image

koliko je ukupno novčanica eura krivotvoreno

Esb/

Korištenje krivotvorina za plaćanje kazneno je djelo koje može dovesti do kaznenog progona. Ako primite sumnjivu novčanicu, izravno je usporedite s onom za koju znate da je prava. Ako se vaše sumnje potvrde, kontaktirajte policiju ili - ovisno o nacionalnoj praksi - svoju nacionalnu središnju banku ili vlastitu maloprodajnu ili komercijalnu banku. Eurosustav aktivno podupire agencije za provođenje zakona u njihovoj borbi protiv krivotvorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 14:14