NEZADOVOLJNA NACIJA

Nove ankete u Britaniji: Da su izbori sutra, Boris Johnson više ne bi bio premijer

Boris Johnson i njegovi torijevci trijumfirali su na izborima 2019., a sad bi izgubili čak 80 zastupničkih mjesta
Boris Johnson
 Stefan Rousseau/POOL/AFP

Da se sutra održe novi parlamentarni izbori, premijer Ujedinjene Kraljevine Boris Johnson izgubio bi u njemu svoje mjesto. Pokazala je to anketa provedena na 22.000 građana UK, prva koja ukazuje na to kakvo je bilo nacije nakon što je napokon okončan Brexit. Sudeći prema rezultatima, Britanci nisu zadovoljni svojim premijerom.

Konzervativci se imaju razloga brinuti jer, prema odgovorima ispitanika, izgubili bi 81 mjesto u parlamentu, a trenutno imaju većinu od 80 zastupničkih ruku. No laburisti ne bi zbog toga trijumfirali. Dapače, ni jedna ni druga velika engleska stranka ne bi dobila većinu da su sutra izbori.

Nezadovoljni snalaženjem

Nova anketa ukazuje da građani nisu zadovoljni, ne samo Brexitom, već ni načinom kako se vladajuća stranka snašla u trenucima zdravstvene krize, koja je sad na novom vrhuncu na "Otoku", zbog čega zemlja ide prema trećem "lockdownu".

Johnson bi izgubio u svojoj izbornoj jedinici, Uxbridgeu i Ruislip Southu. Torijevci bi dobili 284 zastupnička mjesta, laburisti 282, što je 82 mjesta više nego u ovom sazivu. Gubitnik su i liberalni demokrati, koji bi spali na dva predstavnika s trenutnih 11. Škotska nacionalna stranka u Škotskoj bi praktički pomela teren - osvajajući 57 od 59 zastupničkih mjesta, što govori o podršci Nicoli Sturgeon, koja već najavljuje novi referendum o izlasku Škotske iz Ujedinjene Kraljevine.

Svjestan rizika, Boris Johnson joj je već poručio da su Škoti relativno nedavno o tom pitanju glasali i odlučili ostati dijelom Ujedinjene Kraljevine te da neće lako dobiti šansu da tako brzo glasaju. Laburisti bi u prvom redu profitirali od podrške na sjeveru, na području takozvanog crvenog zida, kod kojeg je Johnson prošle godine dobro prošao.

Dobra vijest za oporbu

Za razliku od Johnsona, anketa je dobra vijest za Keira Starmera, vođu opozicijskih laburista, i njegov zadatak vraćanja povjerenja građana u laburističku stranku. Pod njegovim vodstvom stranka polako, ali sigurno nagriza podršku torijevcima, pokazuju ankete, ali tvrde i mnogi analitičari.

No najveći dobitnik ipak bi bila Škotska nacionalna stranka, jer bi vjerojatno ta stranka s laburistima sklopila koalicijsku vladu koja bi imala 20 mjesta više od konzervativaca i došla u poziciju vladajućih. Torijevci su nakon objave ankete na društvenim mrežama požurili umanjiti točnost i važnost po njih negativnih predviđanja, navodeći da je anketa provedena prije sklapanja dogovora s Bruxellesom pa je zato presuda lošija po vladajuće nego što je to zaista slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:15