DRASTIČNA PROMJENA

Nove fotografije Kim Jong-una zapanjile javnost, nitko ne zna što se događa: ‘Možda je ovo ciljano‘

Kimov novi izgled dijelom bi mogao biti posljedica propagande, pogotovo sad kad se Sjeverna Koreja suočava s ozbiljnim nedostatkom hrane
Kim Jong-un
 Str/Afp/Profimedia

Nakon što su u javnost procurile najnovije fotografije Kim Jong-una, javnost ne prestaje komentirati nikad vitkiju figuru vrhovnog vođe Sjeverne Koreje. Mnogi se pitaju je li Kim bolestan ili je pak riječ o rigoroznom fitness režimu koji ga je doslovce "prepolovio".

I dok strani mediji zasad samo nagađaju o čemu je zapravo riječ, čini se kako je u Sjevernoj Koreji zavladala potpuna panika. Tamošnji strogo kontrolirani državni mediji prenijeli su intervju s neimenovanim stanovnikom Pjongjanga, koji je izjavio kako je vrlo zabrinut zbog Kimova mršavljenja.

- Vidjeti uvaženog glavnog tajnika u takvom stanju... To nam uistinu slama srca - rekao je zabrinuti muškarac.

Strani promatrači nagađaju kako bi Kimov novi izgled dijelom mogao biti posljedica propagande, pogotovo sad kad se Sjeverna Koreja suočava s ozbiljnim nedostatkom hrane.

- Moguće je da narodu ciljano žele pokazati kako čak i njihov veliki vođa pati zbog nestašice namirinica u zemlji - smatraju strani promatrači.

image
Afp/Afp/Profimedia

Sjeverna Koreja ovih dana proslavila je 73. godišnjicu svog postojanja noćnom vojnom paradom u prijestolnici, pišu državni mediji, prenoseći fotografije parade sa sudionicima u narančastim zaštitnim odijelima, ali bez balističkih raketa.

Kim Jong-un, čelnik te izolirane države, prisustvovao je događaju na kojemu su vojska i Crvena garda radnika i seljaka, najveća civilna obrambena snaga u državi, marširali u Pjongjangu na trgu Kim Il Sunga od srijede u ponoć, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Rodong Sinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavilo je fotografije ljudi u narančastim zaštitnim odijelima i maskama kako marširaju uz naoružane vojnike. Na paradi je pokazano i tradicionalno naoružanje poput raketnih bacača i protutenkovskih projektila.

No medijska izvješća nisu prikazala ni spomenula balističke rakete, a Kim nije održao govor, za razliku od prošloga listopada kad se hvalio nuklearnim sposobnostima države i pokazao dotad neviđene interkontinentalne balističke rakete.

- Redovi za prevenciju epidemije te ministarstva javnog zdravlja bili su puni patriotskog entuzijazma kako bi prikazali prednosti socijalističkog sustava diljem svijeta, a u isto vrijeme čvrsto štitili sigurnost države i naroda od svjetske pandemije - piše KCNA.

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj covida-19, no zatvorila je granice i uvela stroge preventivne mjere, prikazavši pandemiju kao pitanje opstanka nacije.

image
Afp/Afp/Profimedia

Yang Moo-jin, profesor na Sjevernokorejskim studijima u Seulu, tvrdi kako izostanak strateškog naoružanja i usredotočenost na javnu sigurnost pokazuje da se Kim fokusirao na unutarnja pitanja poput covida-19 i gospodarstva.

- Čini se da je parada strogo osmišljena kao domaći festival čiji je cilj promidžba nacionalnog jedinstva i solidarnosti režima. Nije bilo nuklearnog naoružanja, a Kim se nije obratio, što bi moglo značiti da je odlučio ostati po strani i ostaviti prostora za manevar u budućim razgovorima sa SAD-om i Južnom Korejom - rekao je Yang.

Razgovori o zaustavljanju sjevernokorejskog nuklearnog programa stoje u mjestu od 2019. godine.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena najavila je da će tražiti diplomatske puteve za denuklearizaciju Sjeverne Koreje, no nije pokazala volju prihvatiti poziv Pjongjanga na ublažavanje sankcija.

Oživljavanje međukorejskih telefonskih veza u srpnju vratilo je nadu u povratak pregovora o denuklearizaciji. No Sjeverna Koreja potom je prestala odgovarati na pozive, a Južna Koreja i SAD su prošli mjesec održali svoje godišnje vojne vježbe za koje je Pjongjang upozorio da bi mogle potaknuti sigurnosnu krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:02