SAMOUBILAČKA TAKTIKA

Nove metode ruske vojske: ‘U takvim napadima obično sudjeluju trojica vojnika...‘

U tome nisu naročito uspješni, ali to ne znači da odustaju

Ruski vojnici na quadove su montirali ručne bacače granata

 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia

Ruske snage u Ukrajini imaju novu taktiku - noću jurišaju četverokotačima (qadovima) na ukrajinske borbene linije. U tome nisu naročito uspješni, ali to ne znači da odustaju, piše u izvještaju s bojišnice u ukrajinskoj oblasti Zaporižja CNN.

Američka televizija vidjela je snimke gotovo samoubilačke nove metode ruske vojske koja je trenutačno u naletu, a ne suzdržava se od riskiranja života vlastitih vojnika.

Takvih napada, u kojima obično sudjeluju trojica vojnika, posljednjih je tjedana bilo više, a događali su se na području Robotine. Ukrajinske snage protiv njih bore se dronovima, gađajući ih u jurišu. Upotreba dronova postala je toliko raširena na obje strane da se većina vojnih poteza počela odvijati po mraku, jer su jeftine, jednostavne letjelice, ujedno i potrošna roba.

image

Quad vozila nisu nepoznanica ni ukrajinskim braniteljima

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

Kokos, kako je nadimak ukrajinskom operatoru dronova s kojima je razgovarao CNN, objasnio je da su quadovi lakši za manevriranje od drugih vozila. "Topništvu je teže pogoditi ih, i zato upotrebljavamo dronove", rekao je američkim novinarima. Kokos je otkrio da su ruski vojnici pod utjecajem opojnih sredstava, barem su se takvi činili oni koje su zarobili. "Od zarobljenih neprijateljskih vojnika čuli smo da prije napada dobivaju tablete. Od toga, kada ih zarobimo, ne jedu i ne spavaju barem jedan dan", rekao je.

Ukrajinskom vozaču oklopnog vozila koje je vojsci donirala Belgija, dronovi predstavljaju najveći problem. Naime, upravo tim sredstvom Rusi napadaju njegovo vozilo, kojim s bojišnice evakuira ranjene vojnike. "Naš su posao izuzetno otežale sveprisutne bespilotne letjelice. Ranjenike njihovi kolege prenose dva do osam kilometara do unaprijed određenog položaja za izvlačenje", kazao je Bogdan.

Antej, vojnik iz 65. mehanizirane brigade, kaže da Rusi obično dolaze s dva do tri vozila. Ponekad i do 15. "Ovo se stalno događa. Ne postoji određeno vrijeme kada su napadi češći", tvrdi on.

On tvrdi da je najveći problem ukrajinskih snaga nedostatak streljiva. Riječ je o "dramatičnom manjku". Usporedio je tako ranije faze rata, kada je njegova jedinica dnevno upotrebljavala 80 šaržera, a sada tek deset zbog štednje. "Ne razumijem američke republikance", kazao je on. "Moj najveći problem je nedostatak streljiva. Čekamo, ali čekamo predugo", poručio je, ističući kako će streljivo spasiti više života ukrajinskih civila i vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:34