KORONAVIRUS

Nove mjere: Talijane očekuju stroža ograničenja putovanja za vrijeme blagdana

Italija je jedna od najpogođenijih zemalja u pandemiji, ali je drugi val počeo slabjeti proteklih dana
Roberto Speranza
 Mauro Scrobogna/Lapresse/Profimedia

Italija će uvesti stroža ograničenja protiv koronavirusa za vrijeme božićnih blagdana kako bi spriječila treći val zaraza, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza, piše u srijedu dpa.

Speranza se obratio Senatu uoči donošenja nove vladine uredbe u borbi protiv koronavirusa koja bi se trebala usvojiti u sljedeća 24 sata.

"Novom uredbom moramo nastaviti s jasnim i rigoroznim mjerama kako ne bismo ugrozili ono što smo postigli proteklih tjedana po pitanju poravnanja krivulje", rekao je ministar.

Spomenuo je "destimulativne mjere" za putovanja u inozemstvo, ograničenje kretanja među regijama i ograničenje odlaska na izlete izvan grada na Božić i Novu godinu.

Vlada također namjerava zadržati trenutačni sustav regionalnih ograničenja na tri razine s crvenom, narančastom i žutom zonom koje se za svaku regiju određuju na temelju pokazatelja rizika širenja zaraze, dodao je Speranza.

Nije otkrio više detalja o vladinim planovima. No prema lokalnim medijskim napisima, novim dekretom ostat će na snazi policijski sat, zatvorit će se skijaški objekti i savjetovati izbjegavanje velikih obiteljskih okupljanja za Božić.

Produljenjem policijskog sata, koji je sada na snazi od 22 sata do 5 sati, tradicionalna misna slavlja na Badnju večer u ponoć morat će se pomaknuti nekoliko sati ranije.

"Ne vidim ništa skandalozno. Vrijeme nije važno, važno je da Božić stvarno dolazi", rekao je viši vatikanski dužnosnik, nadbiskup Vincenzo Paglia za list Corriere della Sera.

"Ovo neće biti Božić kao prije, ali zaista nam je potreban doprinos svih kako bi se smanjio broj zaraza i nažalost, vrlo velikog broja mrtvih", rekao je Speranza.

Italija je jedna od najpogođenijih zemalja u pandemiji, ali je drugi val počeo slabjeti proteklih dana nakon dramatičnog porasta zaraza početkom listopada.

Italija je u utorak potvrdila 19.350 novih zaraza, dvostruko manje nego na vrhuncu 13. studenog kada je zaraza potvrđena kod 41.000 ljudi. Ukupno se u toj zemlji od početka pandemije zarazilo 1,6 milijuna ljudi, a umrlo više od 56.000.

Speranza je obavijestio Senat o planu cijepljenja za sljedeću godinu.

Italija je naručila milijune doza cjepiva od različitih proizvođača i "trenutačno" ne razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja.

Prve dostupne doze osigurat će se za zdravstvene radnike, osoblje i pacijente u domovima za starije i širu stariju populaciju, dodao je ministar.

"Izgledno je da ćemo početkom siječnja imati prva cjepiva", rekao je Speranza. "Moramo biti oprezni, ali napokon vidimo svjetlo na kraju tunela", zaključio je talijanski ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:08