SRBIJA SE POVLAČI IZ DIJALOGA?

NOVE NAPETOSTI IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE Sporne su takse koje su kosovske vlasti nametnule Srbiji, EU pokušava ublažiti štetu

 REUTERS

Bruxelles će u četvrtak nastojati ublažiti novonastale napetosti između Beograda i Prištine dan pošto su kosovske vlasti jednostrano povećale pristojbe za robu uvezenu iz Srbije i BiH, a Srbija je povratak za pregovarački stol uvjetovala opozivom uvoznih taksi.

Premda je za kraj tjedna bio najavljen nastavak dijaloga, direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić priopćio je u utorak navečer da se Beograd, zbog prištinskog carinskog udara povlači iz dijaloga.

"Nužan preduvjet za nastavak briselskog dijaloga je momentalno ukidanje ove štetne i protupravne odluke", rekao je Marko Đurić.

U Beogradu je u srijedu bilo gotovo nemogućo dobiti službenu potvrdu hoće li se u Bruxellesu ipak održati sastanak, a iz EU- e je stiglo priopćenje da će šefica eurodiplomacije Federica Mogherini biti domaćin dvojici predsjednika - Srbije Aleksandru Vučiću i Kosova Hashimu Thaciju, što je značilo da su obje strane, ipak, pristale sjesti za stol.

Od dvojice predsjednika očekuje se da potvrde spremnost jačati dijalog kako bi dogovorili pravno obvezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je presudno za njihovu europsku perspektivu", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini.

Vučić je u Helsinkiju, gdje sudjeluje na kongresu Europske pučke stranke (EPP) potvrdio da će putovati u Bruxelles.

Pozvao je EU da osigura provedbu sporazuma CEFTA sporazuma i ocijenio da EU prvi put ne spominje dvije strane, jer se "zna tko je krivac".

On je rekao kako "u ovakvim uvjetima" ne očekuje ništa posebno od razgovora u Bruxellessu, te poručio kako je "bolje tisuću dana razgovarati nego jedan dan ratovati".

Istodobno, beogradski mediji prenijeli su izvatke iz intervjua kosovskog predsjednika Hashima Thacija koji je rekao da bi radije "pregovarao s vragom nego sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem" .

U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapres, Thaci je ocijenio teškima sastanke s predsjednikom Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozvao predstavnike stranaka na Kosovu da "pokažu veću državničku svijest za donošenje što brže odluke o političkom predstavljanju u dijalogu, na što široj političkoj osnovi".

Thaci je izbjegao komentirati odluku vlade Kosova o uvođenju takse od 10 posto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i BiH, istaknuvši kako "svaka institucija samostalno donosi odluke i snosi odgovornost za njih".

Premda ratni suborci iz dpba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK) krajem 90-ih u sukobu sa srpskim snagama, Thaci i aktualni premijer Ramush Haradinaj danas se službeno ne slažu u načinu vođenja dijaloga i mogućem rješenju srpsko-albanskog dogovora o Kosovu koji ne bi isključio ni "razgraničenje", odnosno razmjenu teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2021 18:48