INCIDENT

Nove napetosti: Izrael nad Mediteranom srušio tri libanonska drona koji su bili u izviđačkoj misiji

Izraelski mediji naveli su da je letjelice lansirao libanonski šijitski pokret Hezbolah

Snimka koju je objavila izraelska vojska navodno prikazuje rušenje drona

 -/Afp

Izraelske snage srušile su tri drona koja je nad Mediteranom lansirao Libanon, objavila je u subotu navečer izraelska vojska na Twitteru, dok libanonska strana navodi da su dronovi bili poslani u izviđačku misiju.

Bespilotne letjelice kretale su se prema izraelskim vodama, no prema prvim nalazima "nisu predstavljale nikakvu trenutačnu prijetnju", objavile su izraelske snage.

Izraelski mediji naveli su da je letjelice lansirao libanonski šijitski pokret Hezbolah, koji je blisko povezan s izraelskim starim neprijateljem Iranom.

Izrael i Libanon spore se oko granice na moru, a obje strane tvrde da se tamo nalaze zalihe plina.

Službeno ove su dvije zemlje u stanju rata. Napetosti između dviju zemalja rastu i vezano uz kopnenu granicu.

Libanonski Hezbolah objavio je u subotu da je poslao tri nenaoružana drona prema izraelskom plinskom polju na Mediteranu, za koje je izraelska vojska kazala da ih je presrela.

Šiitska oružana skupina, koju podržava Iran, kazala je da su dronovi koje je lansirala u smjeru plinskoga polja Karišu, koji se nalazi u vodama koje svojataju obje zemlje, bili u izvidnici. "Poruka je poslana", kazala je skupina.

Libanonske vlasti nisu odmah odgovorile na incident koji se dogodio dok traju napetosti oko područja na kojemu se nalazi izraelska platforma, i dugotrajnih, no zasad neuspješnih, napora SAD-a da postigne dogovor oko morske granice.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz kazao je da Hezbolah "sprečava državu Libanon da dođe do dogovora oko morskih granica, koje su ključne za gospodarstvo i prosperitet libanonskog naroda."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 05:54