KIM NE MIRUJE

Nove napetosti na Dalekom istoku: Sjeverna Koreja ispalila projektil u Japansko more

Lansiranje se dogodilo manje od dva tjedna nakon što je Sjeverna Koreja testirala novi lansirni sustav koji se nalazi u željezničkoj kompoziciji

Prema izvješću južnokorejske vojske, Sjeverna Koreja je u utorak ispalila barem jedan neidentificirani projektil u Japansko more, izvjestila je izvještajna agencija Yonhap.

Dodatni detalji o vrsti i broju lansiranih raketa nisu objavljeni.

Lansiranje se dogodilo manje od dva tjedna nakon što je Sjeverna Koreja testirala novi lansirni sustav koji se nalazi u željezničkoj kompoziciji.

Veleposlanik Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u ponedjeljak je pozvao Sjedinjene Države da odustanu od "agresivne politike" prema Pjongjangu te izjavio da nitko njegovoj državi ne može uskrati pravo na samobranu i na testiranje oružja.

U Sjevernoj Koreji godinama razvijaju projektile koji imaju mogućnost pogađati ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu, a mogu nositi bojeve glave sve do Sjedinjenih Američkih Država.

Sjeverna Koreja se proglasila nuklearnom silom, a prema procjeni američke Udruge za kontrolu oružja iz kolovoza 2020. u Pjongjangu raspolažu s 30 do 40 nuklearnih bojevih glava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:29