KATASTROFA

Nove snimke dronom otkrivaju razmjere apokalipse u Rusiji: ‘Ovo se nije dogodilo zadnjih 100 godina‘

U tijeku je kriminalistička istraga kako bi se istražile sumnje u građevinske prekršaje koji su možda uzrokovali pucanje brane

Poplave u ruskoj regiji Orenburg

 Russia Emergency Ministry/Tass/Profimedia/Russia Emergency Ministry/tass/profimedia

Nakon što su se iz korita izlile velike rijeke diljem Rusije i Kazahstana (uključujući i Ural, treću najdužu rijeku u Europi), što je izazvalo najgore poplave u tim regijama u zadnjih stotinu godina, ruske vlasti izvijestile su kako je u područja pogođena katastrofom isporučeno 35 tona hrane, vode, higijenskih proizvoda i medicinskih potrepština.

No stanovnici grada Orska na jugu zemlje sad od vlade zahtijevaju naknadu zbog štete koju su poplave nanijele njihovim kućama nakon što je pukla gradska brana. Ljuti su zbog optužbi da su ignorirali naredbe za evakuaciju i tvrde kako obrana od poplava, koja je na snazi od 2010., nije bila dovoljna.

U tijeku je kriminalistička istraga kako bi se istražile sumnje u građevinske prekršaje koji su možda uzrokovali pucanje brane.

Lokalni mediji navode da je oko 7000 domova u Orsku poplavljeno, a više od 4000 ljudi evakuirano je iz šire regije Orenburg. Ruska rafinerija nafte Orsk zatvorena je kako bi se izbjegla šteta za okoliš.

Nove snimke napravljene dronom prikazuju nizove kuća i ulica pod vodom u Rusiji i Kazahstanu. Zabilježena je i velika materijalna šteta. Neka od poplavljenih područja važna su za proizvodnju pšenice, a Rusija je njezin najveći svjetski izvoznik.

U poplavama u Kazahstanu stradalo je više od 8000 domaćih životinja. Ministarstvo poljoprivrede rasporedilo je posebnu skupinu za uklanjanje lešina kako bi se spriječilo širenje bolesti.

U međuvremenu, u sibirsku regiju Tjumen, još jedan dio Rusije pogođen porastom vodostaja, isporučene su cijevi za zaštitu od poplava. Dužnosnici kažu da se spomenute brane mogu brzo postaviti i pružiti zaštitu od nadiranja vode. U regiju je, naime, otpremljeno četiri kilometra brana.

Vjeruje se da je ovu katastrofu izazvalo iznenadno zagrijavanje za koje je krivo masovno topljenje snijega na uralskim planinama i u nekim dijelovima Sibira.

Vlasti u Orenburgu pozvale su u petak stanovnike na hitnu evakuaciju zbog brzog porasta poplavnih voda, koja je naglo porasla i u drugoj ruskoj regiji - Kurganu - a u susjednom Kazahstanu vlasti su izvijestile da je dosad evakuirano 100.000 ljudi.

image

Poplave u ruskoj regiji Orenburg

Russia Emergency Ministry/Tass/Profimedia/Russia Emergency Ministry/tass/profimedia

Regionalne vlasti pozvale su na masovnu evakuaciju dijelova Orenburga, u kojem živi pola milijuna ljudi. Rekli su da je rijeka Ural dosegla 11 metara i 43 centimetra, u odnosu na 10,87 metara prijavljenih dan ranije te da je situacija sad opasna.

"U gradu se čuje sirena. Ovo nije vježba. U tijeku je masovna evakuacija", objavio je gradonačelnik Sergej Salmin na aplikaciji za slanje poruka Telegram. Pozvao je stanovnike da uzmu dokumente, lijekove i najnužnije te napuste svoje domove.

Aleksej Kudinov, zamjenik gradonačelnika Orenburga, rekao je ranije da je više od 360 kuća i gotovo 1000 parcela poplavljeno tijekom noći. Dodao je i kako se očekuje da će potop dosegnuti vrhunac u petak i početi jenjati za dva dana.

image

Poplave u ruskoj regiji Orenburg

Russia Emergency Ministry/Tass/Profimedia/Russia Emergency Ministry/tass/profimedia

Selo Kaminskoje u regiji Kurganu također je evakuirano u petak ujutro nakon što je ondje razina vode porasla za 1,4 metra tijekom noći, izjavio je regionalni guverner Kurgana, Vadim Šumkov. Kaminskoje je selo uz rijeku Tobol koja protječe i kroz regionalno središte Kurgan, grad od 300.000 stanovnika. Šumkov je rekao da bi poplava mogla doći do Kurgana u idućim danima.

"Možemo se samo nadati da će se poplavno područje široko protegnuti i da će tlo usput upiti što više vode", rekao je i dodao da se u Kurganu jača brana.

Ondje je ključni dio ruskog vojno-industrijskog kompleksa, divovske tvornice koja proizvodi pješačka borbena vozila koja su u velikoj potražnji u Ukrajini gdje je ruska vojska u ofenzivi na nekim područjima. Zasad nema izvješća da je tvornica Kurganmašzavod pogođena.

image

Poplave u ruskoj regiji Orenburg

Russia Emergency Ministry/Tass/Profimedia/Russia Emergency Ministry/tass/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:13