ŠTO JE OVO?!

Nove snimke iz Sjeverne Koreje prestrašile susjede, pogledajte novo ‘čudo‘ iz Kimova arsenala!

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vidi se projektil koji polijeće s krova vlaka
Lansiranje rakete s vlaka
 Str/AFP

Rakete koje je Sjeverna Koreja ispalila u srijedu bile su test novog 'željezničkog raketnog sustava' osmišljenog kako bi se omogućio protuudar na sve snage koje zaprijete zemlji, izvijestila je u četvrtak državna novinska agencija KCNA, piše Reuters.

Rakete su preletjele 800 km prije nego što su pogodile cilj u moru kod istočne obale Sjeverne Koreje, izvijestila je KCNA.

U srijedu su južnokorejske i japanske vlasti priopćile da su otkrile lansiranje dvije balističke rakete iz Sjeverne Koreje, i to samo nekoliko dana nakon testiranja krstareće rakete za koju su analitičari rekli da bi mogla nositi nuklearne bojeve glave.

image
Lansiranje rakete s vlaka
Str/AFP

Sjevernokorejska lansiranja dogodila su se istog dana kada je Južna Koreja testirala balističku raketu lansiranu s podmornice, čime je postala prva zemlja bez nuklearnog oružja koja je razvila takav sustav.

Dvije Koreje su u sve žešćoj utrci u naoružanju, a obje strane iz dana u dan pokazuju sve sposobnije rakete i drugo oružje.

Sjevernokorejski testovi nuklearnog naoružanja izazvali su međunarodnu osudu i zabrinutost, a Sjedinjene države su rekle da predstavljaju prijetnju susjedima te da se time krši rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja stalno razvija svoje oružane sustave te na taj način povećava ulog u trenutno zaustavljenim pregovorima čiji je cilj uništenje arsenala nuklearnih i balističkih projektila u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija.

Sjevernokorejsko testiranje provela je željeznička raketna pukovnija koja je osnovana ranije ove godine, navodi se u izvješću KCNA.

image
Lansiranje rakete s vlaka
Str/AFP

'Raketni sustav koji se nalazi na željeznici služi kao učinkovito sredstvo za protunapad koje je sposobno nanijeti snažan istodobni udarac snagama koje predstavljaju prijetnju', rekao je Pak Jong Chon, sjevernokorejski maršal i član Politbiroa vladajuće Radničkae partije Koreje, koja je nadzirala testiranje.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vidi se maslinastozeleni projektil koji uz dim i plamen polijeće s krova vlaka parkiranog u planinskom području.

Južna Koreja izvijestila je da su projektili ispaljeni iz središnjeg kontinentalnog područja Yangdoka.

'Željezničke mobilne rakete relativno su jeftina i pouzdana opcija za zemlje koje žele poboljšati svoje nuklearne snage', rekao je na Twitteru Adam Mount, viši suradnik u Federaciji američkih znanstvenika. 'Rusija je to učinila. SAD su to razmatrale. To ima puno smisla za Sjevernu Koreju.'

Mount i drugi analitičari rekli su da je sustav vjerojatno ograničen relativno malom i ponekad nepouzdanom željezničkom mrežom Sjeverne Koreje, ali da bi mogao zakomlicirati stvari stranoj vojsci koja eventualno želi pratiti i uništiti rakete prije nego što budu ispaljene.

image
Obavijest o lansiranju koja se emitira u Južnoj Koreji
Kazuhiro Nogi/AFP

Prema KCNA-i, Pak je rekao da u bliskoj budućnosti postoje planovi za proširenje željezničke raketne pukovnije na veličinu brigade te da se provedi obuka za stjecanje 'operativnog iskustva za stvarni rat'.

Vojska bi trebala pripremiti taktičke planove za razmještanje sustava u različitim dijelovima zemlje, rekao je Pak.

Neobično je vidjeti ogromnu raznolikost u sustavima za isporuku projektila i lansirnim platformama koje razvija Sjeverna Koreja, rekla je Ankit Panda, viši suradnik u američkoj Zakladi za međunarodni mir Carnegie.

'Sustav nije jako isplativ (osobito kad su resursi ograničeni) i operativno je složeniji od tanje, okomito integrirane sile', rekao je na Twitteru.

Željeznički sustav prikazan u srijedu mogao bi postaviti temelje za razvoj takvog sustava koji bi mogao lansirati veću interkontinentalnu balističku raketu s nuklearnim naoružanjem (ICBM), dodao je Panda.

Također je napomenuo da su neki od raketnih sustava kojima se Sjeverna Koreja hvali, možda samo 'demonstracija tehnologije' koja možda nije u potpunosti raspoređena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:40