PROBNO ISPALJIVANJE

Nove snimke iz Sjeverne Koreje zabrinule stručnjake: ‘Ovo je znak da će testirati taktičko nuklearno oružje‘

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un promatrao je probno ispaljivanje nove vrste taktički vođenog oružja

Kim Jong-un nadzire lansiranja.

 Str/Afp/Profimedia

Sjeverna Koreja objavila je da je "uspješno testirala novo oružje", za koje tvrdi da će značajno poboljšati nuklearnu sposobnost zemlje,piše BBC.

Na fotografijama koje su objavljene vidi se sjevernokorejskog vođu Kima Jong-una kako se smiješi i plješće dok gleda kako lansiraju još jednu raketu. Stručnjaci vjeruju kako je to znak da Sjeverna Koreja uskoro planira testirati kompaktno nuklearno oružje, odnosno, taktičko nuklearno oružje, iako je Sjeverna Koreja navodno prekinula nuklearna testiranja 2017. godine.

Godinu dana kasnije, Sjeverna Koreja je uništila podzemne tunele na svom testnom poligonu za nuklearno oružje Pungje-ri, što se protumačilo kao potez koji će doprinijeti diplomatskom približavanju Južnoj Koreji i SAD-u. No nedavne satelitske snimke pokazuju da su u tijeku radovi na obnovi tunela.

"Sustav taktičkog vođenog oružja novog tipa (...) od velike je važnosti u značajnom poboljšanju vatrene moći topničkih jedinica dugog dometa i poboljšanju učinkovitosti u radu taktičkih nuklearnih bombi", izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

image

Kim Jong-un se smiješi i plješće dok gleda kako lansiraju još jednu raketu.

Str/Afp/Profimedia

Nakon što je predvodio test, Kim je "dao važne upute o daljnjoj izgradnji obrambenih sposobnosti i nuklearnih borbenih snaga zemlje", izvijestila je KCNA.

Južnokorejska vojska potvrdila je da su dvije rakete, očito kratkog dometa, lansirane sa sjevera u more ove subote. Sjedinjene Američke Države objavile su da pomno "prate situaciju".

Stručnjaci kažu da bi se posljednja sjevernokorejska testiranja moglo shvatiti kao prosvjed zbog zajedničkih američkih i južnokorejskih vojnih vježbi, koje su počele ovog ponedjeljka. Sjeverna Koreja i ranije je osuđivala takve vježbe.

Ove aktivnosti u Sjevernoj Koreji poklapaju se i s prošlotjednom proslavom godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje, Kim Il-sunga. Samo tri tjedna prije proslave, Sjeverna Koreja je prvi put nakon 2017. testirala interkontinentalni balistički projektil (ICBM). Rezolucija Ujedinjenih naroda zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila od kojih neki mogu nositi nuklearnu bojnu glavu. Zemlja je zbog testiranja u prošlosti žestoko sankcionirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 03:54