PUTINOVE BOŽIĆNE IGRE

Nove snimke s granice zaprepastile Kijev, Ukrajinici sve uvjereniji: ‘Putin nas želi uništiti!‘

"Testovi su provedeni uspješno, besprijekorno. Ovo je veliki događaj za našu zemlju, značajan korak u poboljšanju sigurnosti"

Ruske vježbe

 Afp

Vladimir Putin istinski se pobrinuo da predblagdansko razdoblje u Ukrajini (Božić slave 7. siječnja) prođe sve samo ne u blagdanskom raspoloženju. Strah u kosti Kijevu unijela je nova snimka koja prikazuje rusku vojsku kako izvodi vježbe kod same granice s Ukrajinom.

Video prikazuje više od 1.200 zračno-jurišnih vojnika koji su sudjelovali u vojnim vježbama u snijegu i magli na poligonu Opuk na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014., ali i na poligonu Rajevskij u Krasnodarskoj oblasti, tik do ukrajinske granice.

Ova demonstracija snage dolazi dok Vladimir Putin gomila više od 100.000 vojnika i teške vojne opreme na ukrajinskoj granici, što dovodi do straha da su se sprema invazija.

image

Ruska vojna vježba

Alexander Usenko/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Da stvar bude gora, Putin se također pohvalio uspješnim lansiranje raketa Cirkon za koje se Rusija hvali da mogu izbjeći svaku proturaketnu obranu.

"Cirkon su naše najnovije rakete ispaljene s mora na morske i kopnene ciljeve", rekao je.

"Testovi su provedeni uspješno, besprijekorno. Ovo je veliki događaj za našu zemlju, značajan korak u poboljšanju sigurnosti Rusije, u povećanju naše obrambene sposobnosti".

image

Ruska hipersonična raketa cirkon

Handout/Russian Defence Ministry/AFP

Ovo je prvi put da je prijavljen uspješan test Cirkon raketa, a najavio ga je osobno Putin.

Zimske vježbe uključivale su "motorizirane puškarske, tenkovske, topničke i izviđačke jedinice, kao i vojne dronove, opremu za elektroničko ratovanje, helikoptere vojnog zrakoplovstva i postrojbe kemijske obrane", navodi se u izvješćima.

image

Ruska vojna vježba

Alexander Usenko/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

"Padobranci su gađali ciljeve simulirajući neprijateljske UAV-ove (vojne dronove) tijekom misija obuke", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

image

Ruska vojna vježba

Alexander Usenko/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Vježbe je nadgledao zapovjednik ruskih zračnih snaga general pukovnik Andrej Serdjukov.

Najnoviji prikaz ruske oružane moći dolazi samo dan nakon što je visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik rekao da ruski predsjednik 'želi uništiti' Ukrajinu.

Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je da bi razgovor o invaziji mogao destabilizirati Ukrajinu i igrati na ruku Putinu.

'Putin želi uništiti našu zemlju. Hoće li uspjeti? Ne, neće', rekao je Danilov.

'Naši građani će štititi našu zemlju', rekao je, dodajući da će i vojska i civili formirati široki nacionalni pokret otpora ako Rusija napadne.

'Mi ćemo zaštititi našu zemlju. Točka.'

Napetosti rastu od sredine studenog kada je Washington podigao prašinu zbog masovnog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici i optužio Putina za planiranje invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 06:55