DVIJE NOVE SMRTI U S. ARABIJI

NOVE ŽRTVE Širi se novi soj koronavirusa, dosad umrlo 20 ljudi

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da je novi soj koronavirusa, sličan SARS-u , odnio ukupno 20 života u svijetu, dva više nego što je prvotno bilo objavljeno jer su naknadno zabilježena dva nova slučaja u Saudijskoj Arabiji.

S dvije nove žrtve novi soj koronavirusa (nCoV) u svijetu je odnio 20 žrtava otkako se bolest pojavila sredinom 2012., rekao je glasnogovornik organizacije Glenn Thomas na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dva nova slučaja otkrivena su u saudijskom kraljevstvu, objavilo je noću na utorak tamošnje ministarstvo zdravstva.

WHO je rekao kako nema dovoljno informacija za zaključke o načinu i izvoru prenošenja koronavirusa, piše agencija AFP, a Reuters citira ocjenu liječnika koji je prvi dijagnosticirao novi soj kako će u nekom trenutku virus možda izazvati epidemiju.

NOVI VIRUS PRENOSI SE S ČOVJEKA NA ČOVJEKA Od njega je u Europi i Saudijskoj Arabiji već umrlo 18 ljudi!

Moahmed Zaki, egipatski virolog koji je u lipnju identificirao novi virus u pacijenta zbrinutog u bolnici u Džedi (Saudijska Arabija), rekao je kako nitko drugi u to doba nije bio zaražen tim virusom.

No virus vjerojatno mutira, drži dr. Zaki koji sada radi na sveučilištu u Kairu i objašnjava "prema sadašnjem razvoju čini se da će korak po korak virus postati sve lakše prenosiv".

Virus je sličan SARS-u (Teški akutni respiratorni sindrom), koji je potekao iz Kine 2003., i usmrtio više od 800 osoba.

Dr. Zaki drži da je svijet danas bolje pripremljen nego u slučaju SARS-a jer je novi virus identificiran relativno rano.

"Sada imamo virus prije nego je epidemija izbila, a mislim da će se ona i pojaviti, a mi samo imamo sredstvo da ga dijagnosticiramo", rekao je dr. Zaki.

Novi se virus razlikuje od SARS-a napose po tome jer izaziva brzu bubrežnu insuficijenciju.

Koronavirus je dosad pogodio 28 osoba u Saudijskoj Arabiji od kojih je 15 završilo smrću. U Jordanu su dvije oboljele osobe umrle, a u Velikoj Britaniji dvije od četiri oboljenja. Jedna je osoba umrla u Njemačkoj od dvije oboljele, a u Francuskoj su dvije oboljele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:46