OZBILJNE OPTUŽBE

Novi alarm iz Moskve: ‘Sve ukazuje da se NATO priprema za totalni rat protiv Rusije!‘

‘Vojni razvoj NATO-a je u potpunosti usmjeren na pripremu za veliki sukob jakog intenziteta s Rusijom‘

Vladimir Putin

 Aleksey Nikolskyi/SPUTNIK/AFP

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnost od oružanog sukoba Rusije i NATO-a s obzirom na nedavne napetosti tih dviju strana zbog Ukrajine.

- Savez je u posljednje vrijeme pribjegavao izravnim provokacijama koje predstavljaju visoki rizik od eskalacije u oružani sukob, rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin diplomatima u Moskvi optužujući sjevernoatlantski pakt za pripremu totalnog rata protiv Rusije.

- Razvitak NATO-a je u potpunosti usmjeren na pripremu za veliki sukob jakog intenziteta s Rusijom, kazao je.

- Pripreme se pojavljuju uz proširenje vojnih mogućnosti NATO-a. To se očituje u temeljnim dokumentima NATO-a gdje se Moskvu jasno naziva 'glavnim izvorom prijetnji sigurnosti', kazao je Fomin.

- U isto vrijeme stariji dokumenti, uključujući Rimsku deklaraciju iz 2002. koja utvrđuje da Rusija i NATO ne doživljavaju jedni druge kao protivnike, su i dalje na snazi, dodao je.

Ministarstvo je međunarodnim vojnim predstavnicima, uključujući onima iz 14 članica NATO-a, podijelilo snimku u kojoj Fomin kritizira NATO.

Fomin je optužio NATO za masovno povećanje vojnih aktivnosti proteklih godina. Samo u 2020. godini se broj vojnih preleta blizu ruske granice povećao s 436 na 710, rekao je. NATO je svake godine provodio 30 velikih vojnih vježbi s borbenim scenarijima koji uključuju Rusiju, dodao je Fomin.

Fomin je ponovio da Rusija traži sigurnosna jamstva od NATO-a i kraj širenja tog saveza na istok. Upozorio je protiv ulaska Ukrajine u NATO.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio posljedicama ako NATO nastavi napredovati u ruskom susjedstvu.

No, Kremlj i ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi nadaju se dijalogu s NATO-om u novoj godini.

Fomin je rekao da je Rusija bila spremna na pregovore licem u lice i pritom kritizirao NATO što godinama odbija svaku ponudu Moskve i daje prednost, kako je rekao, putu konfrontacije.

Rusija je više puta osudila NATO zbog širenja vojnih baza i postavljanja oružanih sustava sve bliže Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza prije 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. prosinac 2021 21:22