LOV NA JOSEPHA KONYJA

Novi američki rat u Africi: Specijalci love zloglasnog krvoloka koji tvrdi da ga vodi Duh Sveti

The leader of the Lord's Resistance Army, Joseph Kony answers journalists' questions following a meeting with UN humanitarian chief Jan Egeland Sunday Nov 12 , 2006 at Ri-Kwamba in Southern Sudan. Egeland met with Kony, the elusive leader of Uganda's notorious rebel Lord's Resistance Army and one of the world's most-wanted war crimes suspects. Egeland was seeking to secure the release of women and children enslaved by the group during their 20-year conflict with the Ugandan government. But Kony denied that his forces are holding prisoners.( AP Photo/Stuart Price, Pool)
 AFP / AP2006

Pobjeda “liberalnih jastrebova” - tako dio analitičara kritizira odluku američkog predsjednika Baracka Obame da u lov na jednog od najzloglasnijih afričkih koljača, bivšeg ministranta i samozvanog proroka Josepha Konyja , pošalje stotinu američkih specijalaca.

Deset krvavih zapovjedi

Obama je u petak najavio da će američki vojnici, koji će biti raspoređeni u Ugandi , Južnom Sudanu, Središnjoj Afričkoj Repubici i DR Kongu, savjetovati vlade kako da “uklone s bojišnice” lidera militantne skupine Božja vojska otpora (LRA), koja se već 24 godine bori za to da se Ugandom upravlja na temelju 10 Božjih zapovijedi, ali pritom ubija, siluje te otima djecu, pri čemu se dječaci novače u vojsku, a djevojčice pretvaraju u bijelo roblje.

Američki vojnici, od kojih je dio u Ugandu stigao već prošlu srijedu, bit će naoružani, ali će oružje koristiti isključivo u samoobrani, rekao je Obama. Riječ je o specijalnim postrojbama koje uz pomoć visoke tehnologije otkrivaju kako pobunjenici kupuju oružje, odakle dobivaju novac i drugu logističku podršku, a potom te dostavne linije prekidaju.

Pokrenula ga rođakinja

LRA svoje korijene vuče iz 1980-ih, kada je Konyjeva rođakinja Alice Lakwena tvrdila da joj je Duh Sveti naredio da osnuje pokret koji će svrgnuti ugandsku vladu i ispraviti nepravde prema narodu Acholi. Lakwena je uz ostalo tvrdila da će njezine borce od metaka štititi ulje te da se stoga u borbi nikad ne smiju zaklanjati niti povlačiti. Ta j skupina 1988. poražena i Lakwena je pobjegla u Keniju.

Joseph Kony potom je osnovao svoju pobunjeničku skupinu s zastrašujućim, koja je otimala mlade i djecu i prisiljavala ih da se bore, pri čemu su iz zasjede mačetama, sabljama i kamenjem ubijali i sakatili seljake, a neka su oteta djeca bila prisiljena i ubiti vlastite roditelje.

Kony se u međuvremenu proglasio Božjim glasnogovornikom i mistikom, za kojeg se vjeruje da ima najmanje 60 žena te da on i najviši zapovjednici biraju supruge među djevojčicama koje zarobe. Djeca koja su uspjela pobjeći iz zatočeništva tvrde da im je rekao kako upute dobiva od Duha Svetoga. Božja vojska otpora trenutačno je vjerojatno najslabija u posljednjih 15 godina. Od 3000 boraca i još 2000 ljudi koji su im pomagali, koliko se procjenjuje da ih je bilo na vrhuncu 2003., danas je vjerojatno ostalo samo 200 do 400 boraca, a sam se Kony skriva negdje uz granicu Sudana i DR Konga.

Potpis Hillary Clinton

Dio američkih analitičara tvrdi da cijela operacija nosi potpis “liberalnih jastrebova” - američke državne tajnice Hillary Clinton i veleposlanice pri UN-u Susan Rice - dviju žena koje su od samog početka Obamine administracije inzistirale da “vojske koje siju teror” po Africi, a posebno masovna silovanja žena, moraju prestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:06