IZBORNI POBJEDNIK

Novi argentinski predsjednik Fernandez obećao 'okrenuti stranicu' u odnosu na politiku svog prethodnika

Alberto Fernandez
 REUTERS

Novoizabrani argentinski predsjednik peronist Alberto Fernandez nakon izborne pobjede u prvom krugu kazao je u ponedjeljak kako će "okrenuti stranicu" u odnosu na politike svog prethodnika Mauricija Macrija koje je podržavao Međunarodni monetarni fond.

Fernandez je uvjerljivo pobijedio na nedjeljnim izborima koji su pokazali da su Argentinci protiv mjera dosadašnjeg konzervativnog predsjednika Macrija, koje su uključivale ekonomsku liberalizaciju i mjere štednje.

Peronistički kandidat Fernandez obećao je promijeniti pro-tržišnu politiku koju je vodio Macri uz podršku SAD-a.

"Počinjenom s okretanjem stranice danas. Ova stranica (Macrijeva) bit će zaboravljena i započet ćemo s pisanjem druge priče 10. prosinca kada s Christinom formiramo vladu", rekao je Fernandez nakon izborne pobjede, referirajući se na bivšu predsjednicu i buduću potpredsjednicu Christinu Fernandez de Kirchner.

Povratak peronista i bivše populističke predsjednice Fernandez de Kirchner, izazvao je zabrinutost da će reforme za otvaranje Argentine globalnim tržištima, koje je pokrenuo Macri, biti napuštene.

Tržišta su u ponedjeljak bila podijeljena.

Središnja banka Argentine u ponedjeljak je pooštrila kontrolu kapitala tijekom tranzicije, a peso je ojačao 0, 65 posto.

Na paralelnom crnom tržištu argentinska valuta je izgubila vrijednost te se za 77 pesosa može dobiti jedan dolar, dok su obveznice prosječno izgubile 1, 6 posto vrijednosti.

Način na koji će Macri i Fernandez zajedno funkcionirati idućih nekoliko tjedana, bit će ključan.

Argentinski javni dug iznosi preko 100 milijardi dolara, inflacija je ogromna, a siromaštvo raste.

U pokušaju smirivanja tržišta, Fernandez i Macri signalizirali su održaviši sastanak u ponedjeljak da će zajedno djelovati tijekom tranzicije, dok nova vlada ne stupi na dužnost u prosincu.

Ministar financija Hernan Lacunza rekao je novinarima da su dva lidera imala "dobar dijalog" te da će se timovi dvaju predsjedničkih kandidata sastajati idućih dana.

Izbor Fernandeza, kojeg je brazilski desni predsjednik Jair Bolsonar nazvao "crvenim banditom", mogao bi utjecati negativno na Mercosur, jedinstveno tržište većine zemalja Južne Amerike, zbog mogućih nesuglasica dviju najsnažnijih ekonomija Južne Amerike.

Bolsonaro je ranije novinarima rekao da su argentinski birači pogriješili te da ne namjerava čestitati Fernandez na pobjedi, a Fernandez je najavio da će održavati tješnje veze s ljevičarskim čelnicima u Meksiku i Boliviji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 23:26