Sajid Javid

Novi britanski ministar zdravstva: ‘Ne vidim zašto 19. srpnja ne bismo ukinuli sve covid mjere‘

Vlada Borisa Johnsona trudila se u ponedjeljka okrenuti stranicu i predstaviti Britancima skoru potpunu slobodu ponašanja
 Tolga Akmen/AFP

Novi britanski ministar zdravstva, Sajid Javid, ostao je u ponedjeljak pri odluci vlade da 19. srpnja ukine posljednja ograničenja protiv koronavirusa koja su još na snazi u Engleskoj unatoč porastu broja zaraženih.

Nakon vikenda obilježenog ostavkom Javidova prethodnika, Matta Hancocka, koji je priznao da je prekršio epidemiološke mjere nakon što je tisak otkrio njegovu vezu sa savjetnicom, vlada Borisa Johnsona trudila se u ponedjeljka okrenuti stranicu i predstaviti Britancima skoru potpunu slobodu ponašanja.

U svom prvom govoru zastupnicima kao ministar zdravstva Javid je rekao da "ne vidi zašto bi nakon 19. srpnja zadržali posljednja ograničenja".

Naglo ubrzanje širenja epidemije s više od 22.000 novozaraženih u ponedjeljak, što se pripisuje delta varijanti, zaraznijoj i sada dominantnoj u Velikoj Britaniji, već je dovelo da odgode od mjesec dana ukidanja posljednjih ograničenja, početno predviđenih za 21. lipnja.

Valja napomenuti da skok broja zaraženih nije doveo do dramatičnog porasta hospitalizacija pa su britanski eksperti zaključili da je veza između tih dvaju pokazatelja, zahvaljujući visokoj stopi procijepljenosti, prekinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:42