ABU DABI

Novi čelnik UAE-a sastao se s Macronom dok svjetski čelnici odaju počast

Macron je izrazio sućut šeiku Muhamedu, čiji je polubrat šeik Kalifa umro u petak nakon duge bolesti.

Muhamed bin Zajed Al Nahjan

 Christian Hartmann

Novi predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan razgovarao je u nedjelju s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, dok svjetski čelnici stižu u Abu Dabi kako bi odali počast njegovom prethodniku.

Macron je izrazio sućut šeiku Muhamedu, čiji je polubrat šeik Kalifa umro u petak nakon duge bolesti.

Očekuje se da će u Abu Dabi, prijestolnicu naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata, u nedjelju i ponedjeljak stići britanski premijer Boris Johnson, američka potpredsjednica Kamala Harris, državni tajnik SAD-a Antony Blinken i izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Šeika Muhameda, koji je zbog bolesti Kalife bio duže vrijeme de facto vođa UAE-a, jednoglasno je za predsjednika odabralo sedam emirata u subotu.

Poznat po inicijalima "MBZ", šeik Muhamed preuzeo je glavnu ulogu u zemlji nakon što se šeik Kalifa povukao iz javnosti 2014. godine, kada je pretrpio moždani udar.

Nije objavljen uzrok njegove smrti.

Čelnici Egipta, Iraka, Jordana, Omana i Tunisa te de facto lider Sudana, neki su od dostojanstvenika koji su u subotu izrazili sućut zbog smrti predsjednika UAE-a.

Bliski saveznik UAE-a saudijski prijestolonasljednik i de facto lider princ Muhamed bin Salman čestitao je novom predsjedniku, dok je indijski premijer Narendra Modi na Twitteru pohvalio njegovo "dinamično i vizionarsko vodstvo".

Macron i Johnson po drugi su put u posljednjih nekoliko mjeseci posjetili Abu Dabi.

Johnson je u ožujku neuspješno pokušao nagovoriti UAE i Saudijsku Arabiju da podignu proizvodnju nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je dovela do porasta cijena nafte.

UAE je potpisao ugovor, vrijedan 14 milijardi eura, o kupnji 80 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale tijekom prethodnog Macronovog posjeta u prosincu.

Odnosi UAE-a i SAD-a pogoršali su se u mandatu Joea Bidena zbog bliskih veza Abu Dabija i Moskve te povratka SAD-a u pregovore o nuklearnom sporazumu s Iranom koji zaljevske zemlje optužuju za pokušaj stvaranja kaosa u regiji.

Bogati UAE nametnuo se kao važan akter na promijenjenom Bliskom istoku uspostavom diplomatskih odnosa s Izraelom i pridruživanjem Saudijcima u ratu protiv pro-iranskih hutista u Jemenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:54