UBOJSTVA U ATENI

NOVI ČIN NAJKRVAVIJEG MAFIJAŠKOG RATA NA BALKANU Supruge dvojice likvidiranih muškaraca, pred čijim su očima izrešetani, šokirale iskazima policiji...

 
Igor Dedović i ilustracija policije
 Panayotis Tzamaros / Zuma Press / MUP Srbije

Svježe melankolično atensko nedjeljno predvečerje poremetio je brutalni napad na dvojicu sredovječnih muškaraca koji su s obiteljima, suprugama i djecom, mirno večerali u svojoj omiljenoj taverni Voskopoula u ulici Sivoron 87.

Popularni restoran bio je pun. Oko 18.30 sati u njega su ušetala četvorica naizgled nezainteresiranih muškaraca. Dvojica od njih, koji su imali nehajno prebačene marame preko lica, u jednom su trenutku izvadili pištolje i u bjesomučnoj pucnjavi ispalili - kako će poslije utvrditi grčka policija - oko 20 metaka kalibra 9 mm uglavnom u smjeru glava i grudi iznenađenih muškaraca. Druga dvojica “pazila” su na ostale goste.

Klanovi

Nakon toga izjurili su iz taverne i odvezli se crnim Jeepom koji ih je čekao ispred ulaza. Pucnjava je trajala pola minute. Na mjesto pokolja pristigla je policija, a Hitna pomoć mogla je samo ustanoviti smrt dviju osoba te da je jedna žena, supruga jednog od napadnutih, teže ranjena. Jedno je dijete završilo na psihijatriji zbog šoka i traume koju je proživjelo. Ubijeni su najmanje dva puta tjedno jeli u tom restoranu.

Ubijeni su 43-godišnji crnogorski državljanin Stevan Stamatović i 43-godišnji slovenski državljanin rođen u Crnoj Gori Igor Dedović. Medijske žice su odmah zabrujale. Naime, dvojica brutalno likvidiranih su, kažu, vodeći ljudi jednog od najzloglasnijih balkanskih klanova - škaljarskog, a sumnja je odmah pala na konkurentski kavački klan.

Ovo je vrhunac gotovo šestogodišnjeg nesmiljenog i beskrupuloznog mafijaškog rata između te dvije suparničke bande u kojem je već ubijeno 40 ljudi, većinom pripadnika jednog i drugog klana ili članova njihovih savezničkih klanova, uglavnom u Crnoj Gori te Srbiji.

Ubojstva

Ubijeni Igor Dedović jedan je od vođa tzv. škaljarskog klana kojeg, kako pišu crnogorski mediji, zapravo vode braća Jovica i Igor Vukotić. Jovica trenutačno u beogradskom zatvoru čeka odluku o izručenju Crnoj Gori zbog sumnje da je umiješan u pokušaje ubojstva Miloša Radonjića, Vojina Stupara i Tamare Zvicer, a Igoru se zameo svaki trag, iako se tvrdi da je živ.

Stevan Stamatović je vođa Zagoričana, “podružnice” škaljarskog klana u Podgorici. U travnju 2019. godine pred svojim je domom u Kotoru ubijen Vesko Vukotić, otac Jovice i Igora koji su se u svojim “čituljama” obavezali na osvetu.

Ta dva klana, koja se uglavnom, kako pišu tamošnji mediji, bave drogom te švercom cigareta i goriva, nekada su surađivala kao dio “crnogorske ili bokokotorske mafije”.

Naime, oni su nastali u dva prigradska kotorska naselja - Kavaču s oko 500 stanovnika i Škaljarima s nešto više od tri tisuće stanovnika - udaljena ni par kilometara jedan od drugog. Lijepo su surađivali i prevozili kokain, uglavnom iz Južne Amerike, za europske potrebe sve dok jednog sunčanog dana sredinom 2014. godine, kako kaže legenda o raskolu te balkanske mafije, pripadnik škaljara nije, radi otplate vlastitih dugova, oteo kavački transport s oko 200 kilograma kokaina u Valenciji. Ili je priča obratna, ali kako bilo da bilo, bez obzira na to tko je koga tu “prevario”, zagužvalo se i otad traje najkrvaviji mafijaški rat na prostorima Balkana.

Donedavno je središnji punkt poslovanja obiju skupina bio u Španjolskoj, ali se tzv. škaljarski klan u posljednje vrijeme prebacio u Grčku čija je javnost nakon ovog krvavog obračuna burno reagirala tražeći da ne postanu smetište postjugoslavenske mafije.

Kokain

Dedoviće se dovodi u vezu sa švercom čak tone kokaina koji je pronađen kod obala Rumunjske, dok se Stamatovića povezuje s likvidacijom beogradskog dilera i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, ubijenog 2016. godine, ali i s pronalaskom veće količine oružja nedaleko od roditeljske kuće srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Jajincima kod Beograda.

Podsjetimo da se u podgoričkom zatvoru Spuž, pod posebnim režimom čuvanja te neviđenim mjerama opreza, nalazi Slobodan Kašćelan, navodni vođa kavačkog klana, koji je izručen iz Češke gdje je bio uhićen.

Prije samo nekoliko dana u Beogradu je ubijen izvjesni Marko Vuković iz Kotora, čija se likvidacija također pripisuje mafijaškom ratu dvaju crnogorskih klanova, iako neki mediji tvrde da on nije bio pripadnik niti jedne od tih dviju skupina.

Šokantni iskazi supruga ubijenih mafijaša

Supruge likvidiranih Igora Dedovića i Stevana Stamatovića rekle su policiji da ne znaju tko bi mogao stajati iza njihovih ubojstava, a također su tvrdile da ne znaju ni gdje su njihovi muževi boravili u Grčkoj. Navodno, ničega što se sinoć događalo se ne sjećaju, javlja Blic.

Dvije žene od kojih je jedna ranjena u pucnjavi u nedjelju poslijepodne, kada su Igor Dedović i Stevan Stamatović hladnokrvno ubijeni, policiji nisu pružile nikakve informacije o samom napadu, ali ni i o životu koji su Dedović i Stamatović vodili prije pucnjave.

Prema pisanju grčkih medija, rekle su da su u Grčku došle u posjet, kako bi provele praznike s obitelji. Međutim, policajcima su tvrdile da se ne sjećaju gdje borave, a da su došle taksijem.

Jedna od njih (grčki mediji nisu objavili o kojoj je reč) kazala je da zna da je njezin muž bjegunac, ali su obje rekle da su im profesionalne aktivnosti muževa, kao i njihovo sudjelovanje u kriminalnim poslovima, potpuna nepoznanica. Policajci su, piše isti portal, pronašli kreditne kartice žrtava, kao i brojne ključeve i novčanice od 500 eura. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:02