ODLUKA MINISTRICE

Novi ‘Dan D‘ za SAD: Rok za dogovor o podizanju granice javnog duga pomaknut na 5. lipnja

Predsjednik Joe Biden spreman je na kompromis s republikanskom oporbom o javnoj potrošnji, kako bi okončao politički zastoj

Janet Yellen

 Brendan Smialowski/Afp

Američka ministrica financija Janet Yellen u petak je produžila rok za podizanje granice američkog duga, rekavši da bi vlada mogla bankrotirati 5. lipnja ako se ne podigne gornja zaduživanja od 31.4 bilijuna dolara.

Yellen je ranije kao rok odredila 1. lipnja i produženje sada daje Bijeloj kući i pregovaračima iz Kongresa više vremena da postignu sporazum o podizanju zakonske granice do koje se zemlja može zaduživati.

U suprotnom bi se Sjedinjene Države mogle naći u situaciji da kasne ili da uopće ne mogu ispuniti svoje financijske obveze, bilo u pogledu plaća, mirovina ili naknada svojim vjerovnicima.

Taj dosad neviđeni scenarij bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u Sjedinjenim Državama, s mogućom ‘zarazom‘ koja bi se proširila na cijelo globalno gospodarstvo.

Prema upućenim izvorima, predsjednik Joe Biden spreman je na "kompromis" s republikanskom oporbom o javnoj potrošnji, kako bi okončao politički zastoj koji bi Ameriku mogao baciti na koljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:40