‘LJUDSKI ZAMORCI‘

Novi detalji jezivih pokusa nacističkog ‘Anđela smrti‘: ‘Želio je da sestra i ja zatrudnimo, ali ne bilo kako...‘

Kad su sestre stigle u logor smrti odmah su ih nacistički vojnici izdvojili jer su znali da su blizanci traženi

Josef Mengele

 A0009 Dpa/Dpa/Profimedia/

Sestre blizanke Annetu Able i Stephanie Heller, nacisti su odveli iz njihova doma u Pragu 1942. godine. Godinu kasnije završile su u Auschwitzu gdje se za njih posebno zaintrigirao doktor Josef Mengele koji je nosio znameniti nadimak - "Anđeo smrti". Kod sestara ga je zainteresiralo to što su bile blizanke. Takvih je, parova blizanaca, kroz Auschwitz prošlo, prema jednoj referenci 1500, a drugoj 730.

Na svim tim parovima Mengele je rado provodio svoje "eksperimente". Tako su i, danas 99-godišnjakinje, Annet i Stephanie saznale koji je eksperiment taj masovni ubojica namijenio njima. Želio je da ih oplodi par jednojajčane braće blizanaca. Prije nego porode namjeravao ih je ubiti prije kako bi mogao secirati fetuse i vidjeti jesu li oni isto jednojajčani blizanci, piše Insider.

- Ne želite tako razmišljati o stvarima iz prošlosti - rekla je Annet.

Priča blizankinja pojavljuje se u knjizi "The Twin Children of the Holocaust: Stolen Childhood and the Will to Survive" koju je napisala profesorica psihologije na Kalifornijskom državnom sveučilištu Nancy Segal. Ona obrađuje Mengeleove korištenje jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca kao pokusnih kunića.

"Anđeo smrti" je svojim pokusima nastojao, tvrdi Segal, pokazati genetski utjecaj na rasne razlike i tako dokazati da su Arijevci superiorniji od drugih rasa. Kad su sestre stigle u logor smrti odmah su ih nacistički vojnici izdvojili jer su znali da su blizanci traženi. Odvedene su u prostorije u kojima su se nalazili drugi blizanci i zatim poslane pred Josefa Mengelea. On im je postavljao pitanja, bilježio visinu, boju kose i očiju.

image

Josef Mengele

A0009 Dpa/Dpa/Profimedia/

- Za njega smo bili tek ljudski zamorci - navodi jedna od blizankinja Annet Able dodajući da su u Auschwitzu konstantno gladovali i da su zbog toga prestale dobivati mjesečnicu. U logoru su, kažu, trebale paziti jedna drugoj na život jer ako bi samo jedna sestra preminula nacisti bi tada ubili i drugu kako bi Mengele mogao uspoređivati njihove organe.

- Moja sestra i ja uvijek smo bile dva tijela i jedna duša. Zajedno smo preživjele. Uvijek smo bile bliske. Živjela sam njezin život, ona je moj. Zajedničko iskustvo učinilo nas je još bližim ako je to bilo moguće - prisjeća se Annet. Objasnila je kako sestre nisu znale gdje su završili članovi njihove obitelji, a kasnije su otkrile da su ih nacisti poslali u plinsku komoru. Tu sudbinu nije uspjela izbjeći ni njihova 12-godišnja mlađa sestra. Pokušavale su preživjeti maštanjem o budućnosti, o tome kako će biti divno kad se vrate kući svojim obiteljima. Razglabali su o tome što bi jeli, kako bi se igrali sa sestrom i izmišljali priče.

Blizanke su bile podvrgavane i transfuzijama krvi koje je Mengele radio između različitih parova jednojajčanih blizanaca. Od tih eksperimenata su se sestre razboljele. a Stephanie Heller je to po izlasku iz logora uzrokovalo stalne zdravstvene probleme. Nakon rata sestre su se preselile u Izrael i potom u Australiju.

Josefu Mengeleu nikad nije suđeno za zločine koje počinio. Nikad nije bio ni uhićen. Poslije rata je, kao i mnoštvo drugih SS-ovaca i visokorangiranih nacističkih službenika, pobjegao je u Argentinu. Nakon što su 1960. izraelski agenti tamo uhitili drugog ratnog zločinca Adolfa Eichmanna i prevezli ga u Izrael, Mengele je pobjegao u Brazil. Tamo je živio pod imenom Wolfgang Gerhardt sve do 1979. godine kad je plivajući umro od srčanog udara u gradiću Bertiogi, nedaleko Sao Paola. Pod tim imenom je pokopan i tek se 1985. godine otkrilo da je Gerhardt, mehaničar, zapravo bio "Anđeo smrti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:59