DVOSTRUKI NAPAD U KABULU

NOVI DETALJI MASAKRA: Među poginulima je čak 6 novinara, otkrivena posljednja poruka ubijenog fotografa AFP-a, poslao ju je par minuta prije smrti...

 
Shah Marai (u krugu)
 REUTERS/Omar Sobhani

Najmanje 25 osoba, među kojima fotograf novinske agencije France Presse te još pet drugih novinara, ubijeno je u dvostrukom samoubilačkom napadu u ponedjeljak u Kabulu. Za napad je neposredno preuzela odgovornost Islamska država koje se u priopćenju okomila na "izdajice u redovima snaga sigurnosti i medija".

Po najnovijim podacima ministarstva unutarnjih poslova u Kabulu, u dvostrukom napadu poginulo je najmanje 25 osoba, a 49 ih je ranjeno.

"Šest novinara i četiri policajca među ubijenim su osobama u te dvije eksplozije", istaknuo je glasnogovornik ministarstva Nadžib Daniš.

Shah Marai, fotograf i novinar za kojim danas tuguju kolege iz cijelog svijeta

Prvo ime koje se pojavilo među žrtvama bilo je Shah Marai, novinar i fotograf AFP-a u Kabulu, a uz njega je poginulo još najmanje pet novinara i četvero policajaca. Većina ih je nakon prve eksplozije požurila na mjesto samoubilačkog napada, policajci da pomognu, a novinari da izvijeste o tome što se događa.

KABUL, AFGHANISTAN - APRIL 30: An ambulance arrives at the scene after twin explosions targeted central Kabul, Afghanistan on April, 30, 2018. At least 21 people were reported dead and 27 injured. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency, Image: 370153319, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Svoj posao obavljali su predano do zadnjeg trenutka, i na kraju žrtvovali vlastite živote. Po sigurnosnom izvoru, samoubojica koji se namjerio na novinare vjerojatno se uvukao među izvjestitelje pretvarajući se da je jedan od njih, a nosio je i kameru.

Agencija AFP objavila je tko je bio Marai, koji je za njih radio još od 1996. godine. Za njega kažu da je bio hrabar, karizmatičan i predan tomu da izvještava o sukobima i napadima u Afganistanu.

Iza sebe je ostavio šestero djece koje je dobio u dva braka, a najmlađa kćer mu se rodila prije nepunih mjesec dana. "Bio je jako sretan i u uredu u Kabulu je čak organizirao proslavu prije tjedan dana".

Zadnja poruka

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH Policemen help Afghan journalists, victims of a second blast, in Kabul, Afghanistan April 30, 2018.  REUTERS/Omar Sobhani   TEMPLATE OUT     TPX IMAGES OF THE DAY - RC1664B1E500
REUTERS/Omar Sobhani
Kabul, mjesto gdje su izvršeni samoubilački napadi (30.4.2018.)

Zadnja poruka koju je poslao bila je na WhatsAppu, a slao ju je kolegi snimatelju koji se bojao da će kasniti na mjesto prve eksplozije, budući da je zapeo u prometu prema mjestu događaja.

"Ne brini, čovječe, ja sam tu", napisao mu je Marai da ga smiri i potvrdi mu da on već pokriva događaj.

Samo nekoliko trenutaka nakon te poruke, bio je mrtav, kao žrtva druge eksplozije.

Koliko je Marai bio hrabar, zajedno sa svojim kolegama novinarima, govori i činjenica da je već bio napadan i pretučen, svakodnevno je dobivao prijetnje zbog izvještavanja, a jedan od najvećih gubitaka mu je bio kad su mu u Kabulu ubili prijatelja i kolegu Sardara Ahmada, kojem su tada ubili i suprugu te dvoje djece.

Malai nije odustajao, i svoj je posao smatrao pozivom, a znao je govoriti da noćima ne spava nakon što vidi što se sve događa tamošnjim civilima, kakvim zločinima svjedoči i koliko je smrti vidio svojim očima.

- Samo se možemo diviti njegovoj hrabrosti, predanosti i entuzijazmu da svima koji su bili tamo smanji napetosti i strah. Znao je kolege nagovoriti da igraju ping-pong ili odbojku, samo da ih razvedri - napisali su u AFP-u.

Brojni kolege na društvenim mrežama izražavaju sućut njegovoj obitelji i kolegama.

Jedanaestero djece poginulo u bombaškom napadu u Kandaharu

Jedanaestero djece je ubijeno nakon što se bombaš samoubojica, za kojeg se vjeruje da pripada talibanima, u ponedjeljak raznio u blizini džamije u graničnoj afganistanskoj pokrajini Kandahar, otkrio je tamošnji dužnosnik.

Šesnaestero drugih, uključujući devet civila, petero rumunjskih vojnika i dvojicu afganistanskih policajaca, ozlijeđeno je u tom napadu u okrugu Daman, objavio je glasnogovornik kandaharske policije Matiulah Helal.

Bombaš je raznio svoje vozilo u vrijeme dok je prolazio konvoj sa stranim trupama, dodao je Helal. Još uvijek se čeka potvrda da iza napada stoje talibani, a taj teroristički čin nije izravno povezan s dvostrukim bombaškim napadom koji se rano u ponedjeljak dogodio u Kabulu i za koji je odgovornost neposredno preuzela Islamska država.

Talibani su pojačali svoje terorističke aktivnosti diljem države otkad su prošlog tjedna najavili svoju proljetnu ofenzivu. Iako u veljači nisu službeno odbili mirovnu ponudu predsjednika Ašrafa Ganija, pokretanje ofenzive se tumači kao znak da su odbacili mogućnost pregovora. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:43