HOROR U VENECIJI

Novi detalji o autobusu smrti, šok u kampu iz kojeg su bili putnici: ‘Da, kod nas ima i Hrvata, ali to je sve što mogu reći‘

Među identificiranim ozlijeđenim osobama, kako su objavili talijanski mediji, nalazi se i jedan hrvatski državljanin

S odmakom od 14 sati od nesreće, policija je uspjela identificirati tek sedam od 21 preminule osobe

 Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp

Dok se pokušavaju utvrditi točni razlozi zašto je dugogodišnji profesionalni vozač Alberto Rizzotto (40) iz okolice Trevisa, sat i pol nakon što je preuzeo smjenu, sletio s nadvožnjaka u Mestre i pritom sa sobom u smrt odveo ukupno 21 osobu, dok ih je 15 ozlijeđeno, od čega četvero u životnoj opasnosti, istražitelji su otkrili da je u autobusu bilo i nekoliko tzv. padobranaca.

Jer, kako je izjavio Massimo Fiorese, direktor tvrtke La Linea koja je unajmila električni autobus, vozač je u 18 sati počeo sa smjenom te preuzeo turiste na Piazzale Roma u Veneziji. Trebao ih je prevesti do lokacije na kojoj su odsjeli u obližnjoj Margheri, točnije u kamping Hu poznatiji kao bivši Jolly.

- Za 16 osoba bila je zatražena naručena vožnja. Neki su se, nažalost, ukrcali u autobus bez rezervacije jer su vidjeli da je autobus velik i s mnogo praznih mjesta. Trebat će tu utvrditi što se dogodilo jer je u isto vrijeme četvero njemačkih državljana ostalo neukrcano. Stradali vozač je bio čisti profesionalac i dobra osoba. Radi kao vozač u Martini Busu od 2014. s jednom kraćom pauzom te zadnjih sedam godina radi u kontinuitetu. Obavio je sve redovne pretrage koje mi zahtijevamo u La Linei jer nam je to važno za sigurnost svih putnika. Vjerujem da mu je pozlilo i ne vidim drugo objašnjenje jer je bio doista vrijedan i požrtvovan radnik. Izražavam obiteljima poginulih najdublju sućut - zaključio je Fiorese.

image

S odmakom od 14 sati od nesreće, policija je uspjela identificirati tek sedam od 21 preminule osobe

Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp

Kako doznaje HRT, među ozlijeđenima je dvoje hrvatskih državljana, žena i muškarac koji je u vrlo teškom stanju.

Kamping Hu, iz grupacije Human Company, od 20 sati sinoć ne prestaje zaprimati pozive zabrinutih članova obitelji i medija.

Dvorište i prostor pred kampom također su im okupirani.

- Ostali smo vrlo zatečeni informacijom kad su nam javili da su neki od naših gostiju, na putu prema našoj lokaciji, poginuli. Jedan gost, koji nije išao na izlet u Veneziju, došao nas je pitati kad taj autobus stiže u kamp jer da mu se supruga ne javlja, a nama je tu već bila panika. Nismo znali što mu reći. Vi ste već valjda tisućita osoba kojoj se javljamo na telefon i nažalost, ne možemo vam dati nikakve preciznije informacije o našim gostima. Primili smo i bezbroj mailova s upitima i trudimo se svima odgovoriti jer razumijemo situaciju. Naši nadređeni su u kontaktu sa svim bolnicama u okolici gdje su naši gosti hospitalizirani. I svima smo podrška i na usluzi što god treba. Neki su se danas trebali odjaviti. Policija je još sinoć od nas odmah tražila i dobila popis svih evidentiranih gostiju jer su imali problema s identifikacijom nekih od preminulih. I da, u našoj strukturi trenutno boravi nekoliko hrvatskih državljana i to je sve što mogu potvrditi - rekli su kratko za Jutarnji list iz venetskog kampinga Hu.

S odmakom od 14 sati od nesreće, policija je uspjela identificirati tek sedam od 21 preminule osobe. Život u autobusu smrti je, uz vozača, izgubilo i petero Ukrajinaca i jedan Nijemac. Dok je od 15 ozlijeđenih četvero Ukrajinaca, Nijemac, Hrvat, bračni par iz Španjolske te dva brata austrijskog državljanstva čija je mama, njemačka državljanka, pak, poginula.

Nakon što je preuzeo smjenu i parkirao autobus na velikom autobusnom okretištu u Veneziji, vozač Alberto Rizzotto kratio je vrijeme čekanja turista surfajući internetom. Pa je tako, prema dostupnim informacijama, u 18.30 sati na Facebooku napisao svoju posljednju objavu s fotografijom sebe ispred otvorenog autobusa: "Shuttle to Venice" ni ne sluteći da će sat i pol kasnije to postati autobus smrti čije će fotografije užasnuti svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:59