PRIVEDENI ‘TYSON‘

Novi detalji o navodnom ‘Pink Pantheru‘ uhićenom kraj Imotskog, otkriveno za što ga sumnjiče Nijemci

Odmotava se klupko oko užičkog ‘Pink Panthera‘ nedavno uhićenog kraj Imotskog
Ilustracija
 Nikša Stipaničev/cropix

Nakon što je Slobodna Dalmacija prije nekoliko dana objavila da je sudac istrage splitskoga Županijskog suda odredio ekstradicijski zatvor za 41-godišnjeg Sašu Zečevića, rodom iz Užica, kojeg njemačke vlasti traže zbog umiješanosti u tešku oružanu pljačku zlatarnice te da bi se moglo raditi o pripadniku nadaleko poznate pljačkaške bande "Pink Panther", Julijana Stipišić, zamjenica splitskoga Županijskog državnog odvjetništva koja vodi slučaj, od njemačkog je Interpola dobila još jedan uhidbeni nalog, piše Slobodna Dalmacija.

Zečević je uhićen prošlog tjedna na granici kod Imotskog, kad je sa suprugom i djetetom htio ući u Hrvatsku kako bi išao na odmor u Rogoznicu.

Novim se europskim uhidbenim nalogom, neslužbeno doznaje Slobodna, Zečevića traži također zbog sumnji u sudjelovanje u razbojstvu počinjenom još u travnju 2004. godine u gradu Aschaffenburgu, na sjeverozapadu Bavarske. Terete ga da je 13. travnja te godine, kao član razbojničke bande, zajedno s Ilijom Bogdanovićem i još jednom nepoznatom osobom, oko 14.40 ušao u zlatarnicu "Stefan Schwind".

Na glavi su imali motociklističke kacige, a jedan od razbojnika je istoimenom vlasniku zlatarnice u glavu uperio pištolj, dok je drugi skočio na staklene vitrine i zidarskim čekićem porazbijao stakla uzevši 56 skupocjenih satova ukupne vrijednosti oko 170 tisuća eura. Njemačke vlasti sumnjaju da je baš Zečević bio uključen u to na osnovi iskaza vlasnika, ali i na osnovi DNK koji je pronađen na mjestu zločina, a pripada njemu.

Zanimljivo je da je Ilija Bogdanović, po podacima kojima raspolažu hrvatski istražitelji, već osuđen za tu pljačku, a svojedobno su baš njega njemački mediji istaknuli kao jednog od članova bande "Pink Panther".

Slobodna doznaje da u petak na splitskom ŽDO-u, tijekom ispitivanja oko najnovijeg uhidbenog naloga, Zečević nije bio previše razgovorljiv, osim što je kazao da je nezaposlen i da nema veze s tom pljačkom. Također je, na upit tužiteljice, rekao da mu je nadimak Tyson.

Zečević je, podsjetimo, prvotno uhićen jer ga njemačko pravosuđe traži zbog sumnje da je početkom siječnja 2006. godine u bavarskom gradu Kemptenu ujutro oko 11 sati ušao u zlatarnicu "Muller" zajedno s još jednim nepoznatim kompanjonom. Iznenadivši prodavače, uperili su u njih pištolje, a onda je jedan od razbojnika čekićem porazbijao staklene izloge, odakle je u torbe potrpao skupocjenih satova u vrijednosti od oko 200 tisuća eura.

Uhitili su ga policajci na graničnom prijelazu Vinjani Gornji kod Imotskog nakon što je na granicu iz Bosne i Hercegovine došao u subotu 4. rujna 2021. godine, nešto poslije 16 sati, u automobilu marke "Suzuki" beogradskih registracijskih oznaka. S njim su u vozilu bili njegova supruga liječnica i maloljetno dijete.

Pred tužiteljicom i sucem istrage negirao je svoju umiješanost u pljačku otprije petnaest godina u Bavarskoj te je izjavio da je posljednji put tamo bio prije desetak godina kao "bauštelac" te da je znao da ga njemačke vlasti traže pa se zato od tada nije tamo vraćao. Najprije je odbijao pristati na izručenje Njemačkoj, no naposljetku je ipak dao pristanak, tako da će toj zemlji, kako doznaje Slobodna, biti izručen krajem idućeg tjedna.

Srpski su mediji prije nekoliko godina pisali da je krajem studenoga 2016. godine policija u Užicu uhitila Miloša Jelića (40), zvanog Žica, i Sašu Zečevića (36), poznatog pod nadimkom Tyson, i to po tjeralici koju su izdale njemačke vlasti zbog sumnje da su njih dvojica opljačkala više zlatarnica u toj zemlji, a da su samo u jednoj od njih, u Hamburgu, odnijeli 40-ak skupocjenih satova vrijednih čak oko milijun eura.

Srpski mediji tada su citirali jednog neimenovanog sugovornika koji im je kazao da su mediji u Njemačkoj dvojicu razbojnika nazvali "užički Pink Pantheri", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:36