DVOSTRUKI ŽIVOT

Novi detalji o ruskom špijunu koji se pokušao infiltrirati u sud Haagu: Pripremao se 12 godina i izmislio čitavu priču

Trebao je raditi kao analitičar u odjel za prethodnu istragu gdje bi imao pristup podacima o ratnim zločinima u Ukrajini i Gruziji

Špijun, Ilustrativna fotografija

 Ho/Afp

Nizozemska je objavila da je uhvatila ruskog špijuna koji se htio infiltrirati u sud za ratne zločine u Haagu. Prijavio se kao pripravnik na Međunarodni kazneni sud (ICC) koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini, prenio je Reuters.

Šef nizozemske obavještajne agencije Erik Akerboom izjavio je da je Sergej Vladimirovič Čerkasov izmislio čitavu životnu priču kako bi u travnju ušao u Nizozemsku kao brazilski državljanin kojem je odobreno stažiranje na ICC-u. Nizozemska Opća obavještajna i sigurnosna služba (AIVD) objavila je detalje dvostrukog identiteta ruskog agenta. Da bi se infiltrirao u ICC, UN-ov sud koji ima mandat suditi državama, ruski špijun vodio je dvostruki život još od 2010.

"To je bila dugoročna, višegodišnja operacija GRU-a koja je koštala puno vremena, energije i novca", istaknuo je Akerboom. GRU je ruska vojna obavještajna služba. Špijun Čerkasov uhvaćen je u nizozemskoj zračnoj luci nakon što je ICC prihvatio njegovu prijavu za stažiranje. Pokušao je ući u zemlju pod identitetom Viktora Mullera Ferreire, ali je proglašen nepoželjnim i poslan na sljedeći let za Brazil.

Brazilska policija objavila je da je Čerkasov priveden i da će biti procesuiran zbog korištenja lažnih dokumenata. "To nam jasno pokazuje što Rusi smjeraju - pokušavaju dobiti pristup povjerljivim informacijama unutar ICC-a. To smatramo prijetnjom visoke razine", poručio je šef nizozemske tajne službe.

Iako to nije uobičajeno, Nizozemci su odlučili objaviti detalje slučaja kako bi razotkrili kako rade ruske obavještajne službe i upozorili na prijetnje drugim međunarodnim institucijama. Novinarima su dali dokument od četiri stranice, na kojima se iznosi izmišljena životna priča ruskog špijuna, u kojem on ne prikriva samo veze s ruskom obavještajnom službom, nego i s Rusijom. Čerkasov, odnosno izmišljeni Brazilac Ferreira, dobio je novi identitet, po kojem dolazi iz problematične obitelji, voli slušati elektronsku trance glazbu, a u svom omiljenom restoranu u Braziliji najradije jede jeftini gulaš od smeđeg graha.

Čerkasov je stigao u Rio de Janeiro 2010. i počeo se predstavljati kao Brazilac čiji su roditelji umrli. Pod novim brazilskim identitetom, nekoliko je godina živio u Irskoj i Sjedinjenim Državama, zatim se vratio u Brazil kako bi pripremio preseljenje u Nizozemsku.

Arik Toler iz istraživačke grupe Bellingcat objavio je snimku Facebook stranice navodnog ruskog agenta, zajedno s poveznicama na njegov životopis i blog: studirao je na uglednom Trinity Collegeu u Dublinu i na Fakultetu za međunarodne studije na američkom Sveučilištu Johns Hopkins. Bellingcat prenosi da je Sergej Čerkasov rodom iz Kalinjingrada.

Telegram kanal "Oprez, vijesti" objavio je fotografiju koja prikazuje Čerkasova u vojnoj uniformi dok studira na Baltičkoj državnoj akademiji ribarske flote. S takvom biografijom, nije čudo da ga je ICC primio na mjesto pripravnika na Međunarodnom kaznenom sudu, gdje je trebao raditi kao mlađi analitičar u odjel za prethodnu istragu, prenosi ruski portal Meduza. Tu bi imao pristup informacijskim sustavima Međunarodnog kaznenog suda koji istražuje ratne zločine u Ukrajini i Gruziji, za koje je osumnjičena ruska vojska.

Nizozemska obavještajna agencija u priopćenju pojašnjava da takvi agenti prolaze dugogodišnju obuku i vrlo ih je teško otkriti. Ruski ilegalni imigranti pretvaraju se da su državljani drugih država kako bi dobili informacije nedostupne Rusima, stoji u priopćenju.

ICC je stalni međunarodni sud za ratne zločine sa 123 države članice. Otvorio je istragu o ratnim zločinima u Ukrajini samo nekoliko dana nakon ruske invazije 24. veljače.

Posljednjih godina Nizozemci su protjerali više od 20 Rusa pod optužbom za špijunažu. Četvero je 2018. optuženo za hakiranje OPCW-a, Organizacije za zabranu kemijskog oružja, dvoje je optuženo za špijuniranje u visokotehnološkom sektoru 2020. a 17 osumnjičenih operativaca koji su bili u zemlji u diplomatskom statusu izbačeni su nakon napada na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija je odbacila sve optužbe i odgovorila na protjerivanja svojih diplomata izbacivanjem 15 djelatnika nizozemskog veleposlanstva i konzulata iz Moskve i Sankt Peterburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:45