UNOSI KAOS U SVIJET

NOVI DETALJI O TRUMPOVIM TURBULENTNIM TELEFONSKIM POZIVIMA STRANIM DRŽAVNICIMA Nazvao Hollandea pa ga 'davio' temom o kojoj uopće nisu trebali pričati

Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Djelatnici američkog State Departmenta sve više su zabrinuti zbog načina na koji predsjednik Donald Trump pristupa vanjskoj politici, javlja ugledni Politico. Osebujni čelnik SAD-a u svojim telefonskim razgovorima sa stranim državnicima često skreće s dogovorenih tema i raspravlja o tome kako druge države iskorištavaju SAD, tvrde izvori iz Bijele kuće.

Kada je prije 10 dana nazvao odlazećeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, Trump je razgovor iskoristio kako bi održao monolog o svojim fiksacijama, žaleći se kako Kina iskorištava Ameriku, kao što to, prema njemu, čine i međunarodna tijela poput NATO pakta, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

U jednom trenutku izjavio je kako Francuzi slobodno mogu i dalje podržavati NATO, no da SAD 'želi svoje novce natrag', tvrdi izvor, koji je dodao i da se čini kako je Trump 'opsjednut novcem'.

- Bio je to težak razgovor, jer on govori kao da se obraća javnosti, rekao je dužnosnik.

- Čelnici država tako ne razgovaraju međusobno. On priča u sloganima i razgovor uopće nije uređen.

Američki diplomati i političari zabrinuti su zbog načina na koji Trump vodi diplomaciju. Boje se da će njegov pristup razgovoru s čelnicima drugih država ohrabriti američke neprijatelje i udaljiti saveznike.

Prvi znakovi da bi Trumpov specifični stil mogao stvoriti probleme pojavili su se nakon razgovora s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom, a zabrinutost je narasla nakon razgovora s australskim premijerom Malcomom Turnbullom.

Nietu je Trump rekao da, ako ne prestane slati 'loše hombre' u Ameriku, da će mu poslati vojsku da napravi reda. S Turnbullom se posvađao oko postojećeg dogovora o imigrantima, i optužio ga da mu u Ameriku želi poslati 'nove bombaše iz Bostona'.

Trump je svoje ponašanje obranio na nacionalnom molitvenom doručku prošli tjedan, gdje je okupljenim članovima Kongresa i Senata, te stranim državnicima rekao: 'Kad čujete o teškim telefonskim razgovorima koje vodim, nemojte se brinuti. Jednostavno, ne brinite!'

No, mnogi su ipak zabrinuti.

Ipak, Trump je u stanju imati i pozitivne razgovore s stranim državnicima, ako mu više odgovaraju stavom i karakterom.

Kada je premijer Novog Zelanda Bill English započeo razgovor s Trumpom u nedjelju navečer, prvo mu je zahvalio što je pronašao vrijeme za njega tijekom Super Bowla, a potom je ćaskao s njim o novozelandskom igraču golfa Bobu Charlesu. Razgovor je nakon toga bio sasvim ugodan, iako je English izrazio svoje protivljenje Trumpovoj zabrani ulaska muslimanima u SAD.

Razgovor s predsjednikom Češke Milošom Zemanom završio je obostranim obožavanjem, jer su im se poklopili i karakteri i politička stajališta.

Desničar Zeman, koji se protivi imigraciji i Iranu, brzo se složio s Trumpom oko tih pitanja, a češki izvori tvrde da su se i karakterno slagali.

Trump je Zemanu rekao 'ti si tip po mojem ukusu' i nekoliko ga je puta tijekom razgovora pozvao u Bijelu kuću. - Očekivali smo da će razgovor dobro proći, no ostali smo iznenađeni koliko je dobro prošao. Kemija je bila izvrsna, rekao je češki dužnosnik.

No, kada sadržaj poziva procuri u javnost, i ako su bili neugodni, dužnosnici State Departmenta imaju pune ruke posla u popravljanju štete. Nekada bi takvi razgovori bili temeljito pripremljeni, no ovih dana više nisu.

- Ono što je najgore s ovom administracijom je što ih nije briga za stručnjake, niti što smo ovdje radili desetljećima. Mislim da nam nimalo ne vjeruju, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Trumpov državni tajnik Rex Tillerson, bivši direktor ExxonMobila, još uvijek nije popunio brojne kadrovske rupe u ministarstvu, no svoj je prvi dan proveo nazivajući čelnike i ministre vanjskih poslova država najbližih saveznika Amerike i uvjeravao ih kako je Amerika i dalje uz njih.

Dok brojni ambasadori i drugi diplomati izbjegavaju razgovore s medijima jer nisu dobili nikakve naputke koji su ciljevi vanjske politike pod novom administracijom, Tillerson izmorenim djelatnicima State Departmenta daje kakvu-takvu nadu da će se uspostaviti red u ministarstvu.

- State Department je na rubu, više nego što je ikad bilo, a radio sam ovdje više od dva desetljeća, rekao je jedan djelatnik. Zaposlenici su čak počeli komunicirati potajno među sobom, u strahu da bi ih javne izjave mogle stajati posla.

Navodno je više ljudi htjelo potpisati protestnu notu, koju je na kraju potpisalo više od 1000 djelatnika ministarstva, no mnogi su se brinuli da bi zbog toga mogli završiti na ulici.

- Nadamo se da će Tillerson pomoći. Ne znamo baš kakav će biti ministar, no mislim da je svima drago što je ovdje, rekao je dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:40