ŠTO SE DOGODILO U KONZULATU?

NOVI DETALJI SAUDIJSKE VERZIJE PRIČE UBOJSTVA NOVINARA Dvojica dužnosnika priznala da su angažirali Khashoggijeva dvojnika

 
Lijevo: Jamal Khashoggi, desno: Mustafa al-Madani u Khashoggijevoj odjeći
 Screenshot / FACEBOOK

Dva saudijska dužnosnika tvrde da se novinara The Washington Posta Jamala Khashoggija planiralo oteti, a ne ubiti te da se zato angažirao dublera, piše Business Insider.

Podsjećamo, dubler je snimljen kako obučen poput Khashoggija napušta konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, mjesto gdje je novinar ubijen. CNN je u ponedjeljak napisao da im je visoko pozicionirani turski dužnosnik otkrio da je Mustafa al-Madani (57) angažiran kako bi glumio Khashoggija.

Saudijska Arabija isprva nije komentirala postojanje dublera, okolnost koja je naočigled potvrdila sumnje da su oduvijek planirali ubiti Khashoggija i to potom prikriti. U utorak su, međutim, za The Associated Press potvrdili da su angažirali dublera, ali ne zato da bi ubili Khashoggija već da bi prikrili njegovu otmicu.

Saudijci naime tvrde da je njihov plan uključivao mogućnost transporta Khashoggija iz prostorija konzulata u sigurnu kuću, gdje bi ga potencijalno mogli ispitati. Prema pisanju The Associated Pressa, forenzičar je trebao iz konzulata ukloniti sve dokaze Khashoggijevog prisustva, dok je dubler trebao stvoriti iluziju da je novinar neometano napustio konzulat.

Umjesto toga, dužnosnici kažu da je operacija "Khashoggi" postala nasilna. U timu koji je poslan u Istanbul bio i jedan Khashoggijev kolega koji mu je rekao da bi bilo dobro da se vrati u Saudijsku Arabiju. Khashoggi je navodno tu mogućnost odbio te je potom okupljene pitao hoće li biti otet.

Kad su mu rekli da će ga odvesti u sigurnu kuću, Khashoggi je navodno počeo vikati "upomoć". U tom ga je trenutku neidentificirani član tima primio za vrat kako bi ga, dužnosnici kažu, ušutkao. No, umjesto da ga samo ušutka, član tima ga je navodno nehotice ubio.

Business Insider piše da je nejasno zašto bi agenti uklonili dokaze o Khashoggijevom boravku u konzulatu, ako su planirali tvrditi da je samostalno napustio prostorije konzulata.

Dužnosnici su također rekli da se devet članova 15-eročlanog tima uspaničilo kada je Khashoggi ubijen te da su tijelo umotali u neku tkaninu. Članovi tima su potom Khashoggijevo tijelo predali turskom suradniku koji ga je odnio iz konzulata. Ova se verzija događaja koji s prethodnim tvrdnjama Saudijske Arabije da je Khashoggi ubijen tijekom šakačkog obračuna.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir rekao je za FOX News u nedjelju da je Khashoggijeva smrt rezultat odmetničke operacije o kojoj princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman i saudijske obavještajne službe nisu bili obaviješteni.

Američki predsjednik Donald Trump etiketirao je operaciju "Khashoggi" kao najgore zataškavanje u povijesti, a turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan traži da se otkrije gdje je završilo novinarevo tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:01