PILOTI SU USPJELI ISKOČITI

NOVI DETALJI SUDARA BORBENIH AVIONA U NJEMAČKOJ Oba pilota Eurofightera su se uspjela katapultirati, jedan je ipak poginuo

 
 Twitter/Ostseewelle HIT-RADIO Mecklenburg-Vorpommern / REUTERS

Jedan pilot je poginuo, a drugi se uspio spasiti nakon sudara vojnih zrakoplova 'Eurofighter' u zraku na sjeveroistoku Njemačke, izvijestila je njemačka policija.

Zrakoplovi su pripadali njemačkim oružanim snagama, a sudarili su se nedaleko od vojne baze Laage u njemačkoj državi Mecklenburg-Zapadno Pomorje.

Ministarstvo obrane objavilo je da su dva zrakoplova sudjelovala u zračnim manevrima u regiji meklenburškoga jezerskoga platoa kad se sudar dogodio.

Pilot trećeg aviona 'Eurofighter' koji je također sudjelovao u manevrima vidio je izdaleka kako dva padobrana padaju na zemlju prije nego što je prijavio incident oko 14 sati popodne.

Avioni su pali na udaljenosti od 10 kilometara jedan od drugoga. Oba pilota su se uspjela katapultirati.

Jedan je poginuo, a drugi je pao u krošnju drveta, i spasilačka ekipa ga pokušava sigurno spustiti, objavio je radio Ostseewelle. Lokalni mediji izvijestili su kako su se oba zrakoplova zapalila prilikom pada na zemlju. Mještani kažu kako su vatrogasne brigade brzo ugasile vatru, a spasiteljske ekipe odmah su krenule u akciju traganja za pilotima.

Policija je izvijestila i kako su dijelovi aviona razasuti po širokom području, te su upozorili građane da bi mogli biti opasni.

BBC pak javlja kako nijedan od zrakoplova, svaki vrijedan oko devedeset milijuna eura, nije nosio naoružanje. U tekstu se ističe kako Njemačka ima čak 140 Eurofightera, no svi su u dosta lošem stanju i teško ih je bilo održati tehnički spremnima za akciju. Tako je prošlogodišnje izvješće otkrilo da su samo četiri zrakoplova bila spremna za let zbog kvara na rashladnom sustavu, odnosno curenja rashladne tekućine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:13