TRAŽENI BJEGUNAC

Novi detalji uhićenja ‘kralja kriptovaluta‘ u Crnoj Gori: ‘Znate li koliko je lažnih isprava imao?!‘

Do Kwon ‘stvorio‘ je digitalne valute terraUSD i luna, čija je vrijednost u samo tri dana u svibnju prošle godine pala za 99 posto

Privođenje Do Kwona u Podgorici

 Stringer/Afp

Nekadašnji "kralj kriptovaluta" Do Kwon (31) uhićen je u Crnoj Gori dok je uz pomoć lažnih isprava pokušavao pobjeći u Dubai.

Južnokorejski poduzetnik Kwon Do-Hyung, poznatiji kao Do Kwon, suosnivač je i direktor tvrtke Terraform Labs sa sjedištem u Singapuru.

Do Kwon "stvorio" je digitalne valute terraUSD i luna, čija je vrijednost u samo tri dana u svibnju prošle godine pala za 99 posto, što je izazvalo krah tržišta kriptovaluta.

Vlasti Južne Koreje izdale su nalog za njegovo uhićenje prošlog rujna zbog sumnje da je Terraform Labs prekršio pravila tržišta kapitala. Seul je vjerovao da se Kwon krije u Srbiji, pa su čak poslali službenike u Beograd na pregovore budući da dvije države nemaju ugovor o izručenju. Kwon je prije negirao da se skriva, ali nikada nije otkrio gdje se nalazi.

image
Stringer/Afp

Do Kwon se suočava s optužbom po osam kaznenih točaka. Južnokorejski tužitelji optužili su ga za kršenje financijskih zakona zemlje, a američka Komisija za vrijednosne papire i burze optužila ga je za organiziranje više milijardi dolara vrijedne prijevare s kripto imovinom.

U veljači su američki financijski regulatori optužili Kwona i Terraform Labs da nisu javnosti pružili potpunu istinu o vrijednosnim papirima kripto imovine, opetovano tvrdeći da će tokenima porasti vrijednost i obmanjujući investitore o stabilnosti terraUSD-a i lune.

U optužnici na 12 stranica, objavljenoj u četvrtak, američki tužitelji optužili su Kwona za prijevaru s vrijednosnim papirima, prijevaru s elektronskim medijima, prijevaru s robom i zavjeru. Sumnjiče ga da je oštetio klijente za više od 40 milijardi dolara.

Vijest o njegovu uhićenju prvi je podijelio crnogorski ministar unutarnjih poslova Filip Adžić koji je na Twitteru objavio da je u podgoričkoj zračnoj luci u četvrtak priveden "jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca".

Krivotvorene putne isprave

"Crnogorska policija lišila je slobode osobu za koju se sumnja da je jedan od najtraženijih bjegunaca, južnokorejskog državljanina Do Kwona, suosnivača i izvršnog direktora Terraform Labsa sa sjedištem u Singapuru. Nekadašnji "kralj kriptovaluta", koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu s krivotvorenim dokumentima, a traže ga Južna Koreja, SAD i Singapur", napisao je Adžić, dodajući da još čeka službenu potvrdu identiteta osumnjičenika.

Nekoliko sati poslije vijest je službeno potvrdilo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

"Kako je ranije danas priopćio ministar unutarnjih poslova Filip Adžić, lišena su slobode i uz kaznenu prijavu privedena u Osnovno državno tužiteljstvo (ODT) u Podgorici dva državljanina Koreje, Kwon Do Hyeong i Hon Chang Joon, zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz člana 412 stav 2 KZCG. Imenovani su dana 23. 3. 2023 prilikom kontrole putovnica na letu za Dubai upotrijebili krivotvorene putne isprave Kostarike, što je i utvrđeno provjerama Interpola. Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Provjerama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije krivotvorene", objavilo je crnogorsko Ministarstvo.

MUP je po nalogu ODT-a zaplijenio tri laptopa i pet mobitela, koje su u tom trenutku dvojica južnokorejskih državljana imala uz sebe.

"Uvidom u aplikaciju Granica, osobe nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je raspisana tjeralica od NCB Seul-Koreja zbog kaznenog djela kriminalnog udruživanja", stoji u priopćenju MUP-a.

image
Stringer/Afp

Nakon što je potvrđen identitet osumnjičenika, Seul je objavio da će tražiti da se Kwona izruči u Južnu Koreju. Crna Gora nema ugovore o izručenju sa SAD-om ili Južnom Korejom.

Kwon Do-Hyung diplomirao je informatiku na Stanfordu, a prije ulaska u kripto industriju radio je kao inženjer za tehnološke divove Apple i Microsoft. Kwon je s Danielom Shinom 2018. godine osnovao tvrtku Terraform Labs koja je izdala terraUSD, "stablecoin" dizajniran za održavanje konstantne cijene od jednog dolara, i lunu, tradicionalniju kriptovalutu s vrijednošću koja je često fluktuirala.

Te su dvije kriptovalute bile usko povezane. TerraUSD je trebao održavati svoju vezanost od jednog dolara putem algoritama koji ga povezuju s lunom. Kako je kripto tržište doživljavalo procvat 2021. i početkom 2022., ukupna vrijednost lune skočila je na 40 milijardi dolara. Kad su kritičari počeli ukazivati na rizike u algoritamskom dizajnu kovanica, Kwon je odbacio bojazni, poručivši im uz podsmijeh da "ne raspravlja sa siromašnima". Zatim je u svibnju cijena lune drastično pala, pokrenuvši takozvanu spiralu smrti koja je srušila i terraUSD. Slom je preko noći izbrisao desetke milijardi dolara vrijednosti i izazvao slom tržišta koji je oborio cijene bitcoina, ethera i drugih popularnih kriptovaluta. Ulagači u lunu i terraUSD ostali su bez ičega.

Kwonovo trenutačno neto bogatstvo procjenjuje se na između 135 i 150 milijuna dolara. Prije pada terre njegovo se bogatstvo procjenjivalo na oko četiri milijarde dolara.

Vijest o uhićenju osnivača Terraform Labsa mogla bi imati značajne implikacije za tvrtku i njezine investitore, posebice jer je Terra blockchain jedan od projekata o kojima se u posljednjih nekoliko mjeseci najviše govorilo u industriji kriptovaluta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:39