UBOJITI HIMARS

Novi detalji ukrajinskog udara na ključni grad: ‘Ako padne, otvoren nam je put do Krima!‘

Na snimkama se vidi zgrada u plamenu, a navodno se radi o lokalnom sjedištu zloglasnog Wagnera

Ruska vojarna u plamenu u okupiranom Melitopolju

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/sputnik/profimedia

Desetak eksplozija zatreslo je okupirani grad Melitopolj na jugu Ukrajine u noći na nedjelju, u najnovijem napadu na jednu od strateški ključnih pozicija ruskih snaga u Ukrajini. Prema ukrajinskim izvorima, pogođena je vojarna i ubijeni su deseci ruskih vojnika, dok ruska strana tvrdi kako je poginulo samo dvoje civila.

Na snimkama s društvenih mreža može se vidjeti zgrada u plamenu, navodno vojarna, a pojedini izvori tvrde kako se radi o lokalnom sjedištu zloglasne Wagner grupe. Druge snimke prikazuju pripadnike spasilačkih službi kako rade u ruševinama, dok je oko njih vidljivo više leševa.

Prije rata, na toj lokaciji nalazilo se odmaralište s hotelom, pored ckrve, no s početkom ruske okupacije gradski hotelski kompleks navodno je pretvoren u vojarnu u kojoj su bili smješteni ruski vojnici.

Ukrajinska raketa, ispaljena iz HIMARS višecjevnog bacača, navodno je pogodila restoran u sklopu kompleksa baš u trenutku kad su ruski vojnici objedovali.

U noći na nedjelju čulo se najmanje deset eksplozija u Melitopolju, no moguće je da su neke eksplozije bile detonacije protuzračnih sustava koji su pokušavali oboriti ukrajinske rakete.

image

Gorjela je ruska vojarna u okupiranom Melitopolju

Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/sputnik/profimedia

Osim pogodaka HIMARS raketa u Melitopolju, ukrajinske snage gađale su po noći i druge mete u okupiranom dijelu Ukrajine - eksplozije su zatresle i ruske vojne baze na Krimu, uključujući i Sevastopolj te Simferopolj.

Za Ukrajinu, Melitopolj je sljedeći primarni vojni cilj nakon oslobođenja Hersona. Veliko industrijsko središte i prometno čvorište, Melitopolj, zauzet je u ožujku ove godine, a ruskim snagama služi kao ključna logistička lokacija koja omogućava povezivanje okupiranog Krima s okupiranim dijelom Donbasa i dalje s Rusijom. Oslobođenje Melitopolja odsjeklo bi veliku većinu ruskih snaga na jugu države od pravovremene opskrbe.

"Ako Melitopolj padne, kolabirat će cijela ruska linija obrane, skroz do Hersona. Ukrajinske snage dobit će izravan put do Krima", rekao je u intervjuu Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Ruska strana u međuvremenu je nastavila napade na energetsku infrastrukturu diljem države. Grad Odesa ostao je većinom bez električne energije, a strujom se napaja samo ključna infrastruktura. Teško je pogođen i ostatak oblasti.

Britansko ministarstvo obrane u svojim dnevnim obavještajnim procjenama objavilo je kako će iranska podrška ruskoj invaziji vjerojatno još više rasti u nadolazećim mjesecima, dok će Rusija zauzvrat pružiti Teheranu vojnu podršku.

Britanski analitičari ističu i kako je novi prijedlog ruskog državnog proračuna, koji predviđa čak 143 milijarde dolara za vojsku, obranu i policiju u 2023., pretjerano optimističan i nerealan. Plan trošenja gotovo trećine ukupnog državnog proračuna na vojsku i obranu vjerojatno će završiti tako da će, zbog slabijeg punjenja državne riznice, ispaštati drugi dijelovi proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:58