JURIŠ NA RUSIJU?!

Novi dokumenti otkrili ludi plan Zelenskog, zvuči nadrealno: ‘Da, sve je rekao generalima‘

Već tjednima američki mediji objavljuju ekskluzivne tekstove na osnovi dokumenata koji su prije više mjeseci objavljeni na Discordu

Volodimir Zelenski

 Christophe Gateau/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sa svojim suradnicima ozbiljno razmatra mogućnost snažnih napada na Rusiju pomoću zapadnjačkog oružja, objavio je Washington Post, pozivajući se na povjerljive dokumente američkih službi koji su procurili preko platforme Discord. Dužnosnici Pentagona, koji su morali biti upoznati s izvornim dokumentima, nisu osporili njihovu autentičnost.

Washington Post piše da je Zelenski zadobio povjerenje zapadnih vlada time što je oružje koje je dobio od njih koristio za obranu od ruskih napada unutar ukrajinskih granica, a ne za napade na tlu Rusije. No, iza zatvorenih vrata ukrajinski lider predložio je da naprave veliki korak naprijed i krenu u okupaciju ruskih sela kako bi napravili pritisak na Moskvu. Također, Zelenski je predložio bombardiranje naftovoda kojim se ruska nafta prebacuje u Mađarsku, članicu NATO-a, i izrazio želju da Ukrajina nabavi dalekometne rakete za gađanje ciljeva na tlu Rusije, prema povjerljivim američkim obavještajnim dokumentima u kojima se detaljno opisuje njegova interna komunikacija s najbližim suradnicima i vojnim zapovjednicima. Očito su dokumenti nastali na osnovi presretnute digitalne komunikacije ukrajinskog vodstva.

Washington Post piše da dokumenti koji su procurili s Discorda "otkrivaju vođu s agresivnim instinktima", što je "u oštrom kontrastu s njegovom javnom slikom smirenog državnika koji stoički podnosi brutalni napad Rusije".

Povjerljivi dokumenti

Već tjednima američki mediji objavljuju ekskluzivne tekstove na osnovi dokumenata koji su prije više mjeseci objavljeni na Discordu. Deseci visokopovjerljivih dokumenata procurili su na internet, otkrivajući osjetljive informacije namijenjene višim vojnim i obavještajnim čelnicima, navodi Post. U istrazi je za curenje optužen Jack Teixeira, mladi pripadnik Zračnih snaga nacionalne garde Massachusettsa. Njega se tereti za curenje stotina stranica povjerljivih vojnih obavještajnih podataka, podijeljenih s malim krugom online prijatelja na platformi za chat Discord. Dosad objavljeni dokumenti otkrivaju duboku zabrinutost američkog obavještajnog i vojnog vrha o pravcu kretanja rata i sposobnosti ukrajinske vojske da vodi uspješnu ofenzivu protiv ruskih snaga. Među dokumentima koji su procurili je i procjena Obrambene obavještajne agencije, po kojoj "pregovori o okončanju sukoba nisu vjerojatni tijekom 2023. godine".

image

Volodimir Zelenski

Tobias Schwarz/Afp

Među dokumentima koji su se bez znanja američkih vlasti našli na internetu nalaze se sažeci razgovora na visokoj razini između svjetskih čelnika, kao i informacije o naprednoj satelitskoj tehnologiji koju Sjedinjene Države koriste za špijuniranje. Tu su obavještajni podaci o američkim saveznicima i protivnicima, među ostalim o Iranu i Sjevernoj Koreji, kao i Britaniji, Kanadi, Južnoj Koreji i Izraelu.

Na sastanku s vojnim vrhom krajem siječnja Volodimir Zelenski je predložio da "provedu udare u Rusiji", odnosno da ukrajinske trupe prijeđu rusku granicu i zauzmu neka pogranična mjesta. Cilj bi bio povećati snagu Kijeva u pregovorima s Moskvom, rekao je Zelenski. Dokument nosi oznaku "strogo povjerljivo". Na drugom sastanku, mjesec dana kasnije, Zelenski krajem veljače razgovara s glavnim zapovjednikom ukrajinske vojske, generalom Valerijem Zalužnim. Zelenski je u razgovoru "izrazio zabrinutost" da "Ukrajina nema projektile dugog dometa sposobne dosegnuti ruske trupe raspoređene u Rusiji, niti bilo što čime bi ih napala", prenosi Washington Post. Zelenski je zatim predložio da, koristeći dronove, napadnu ruske vojne ciljeve oko Rostova na tlu Rusije. Na sastanku sredinom veljače sa zamjenicom premijera Julijom Svridenko Zelenski je predložio da ukrajinske snage "dignu u zrak" sovjetski naftovod Družba koji opskrbljuje Mađarsku naftom. "Zelenski je istaknuo da bi Ukrajina jednostavno trebala dići u zrak naftovod i uništiti industriju Viktora Orbana, koja se uvelike temelji na ruskoj nafti", stoji u dokumentu. Kako su generali i drugi sudionici razgovora reagirali na prijedloge Volodimira Zelenskog, američki list ne otkriva.

Dron iznad Kremlja

Rusija je ovog mjeseca optužila Ukrajinu da je organizirala napad dronom s namjerom da ubije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kremlju. Videozapisi koji kruže društvenim mrežama, a potvrdio ih je Washington Post, pokazuju dva drona kako jure prema Kremlju oko 2:30 ujutro. Kijev je demantirao da stoje iza toga. U jednom od dokumenata opisan je plan koji je lani razvila ukrajinska vojna obavještajna služba, o izvođenju tajnih napada na ruske snage u Siriji, pri čemu bi se Ukrajinci tajno oslanjali na vojnu pomoć Kurda. To bi otvorilo novu bojišnicu tisućama kilometara daleko od Ukrajine. No, u prosincu je Zelenski naredio suradnicima da "prestanu planirati operacije protiv ruskih snaga u Siriji", navodi se u dokumentu. Nema informacije zašto je prekinut proces planiranja.

U nedavnom intervjuu Zelenski je rekao da surađuje s puno generala i da je riječ o njegovim privatnim razgovorima. Istaknuo je da zadržava svoje pravo da istražuje koje sve vojne opcije Ukrajini stoje na raspolaganju. Rat se vodi oko okupacije Ukrajine, Ukrajina mora pobijediti, poručio je ukrajinski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:29