OPAKI PLAN OPEC+ GRUPE

Novi energetski udar na Zapad: Dogovara se kartelsko smanjivanje proizvodnje nafte, naročito loše piše se Europi

Američki dužnosnici zatražili su od domaćih naftaša da svojevoljno smanje izvoz ili će ga smanjiti mjerama

Vađenje nafte; ilustracija

 Alain Mafart-renodier/Biosphoto Via Afp

Članice Opec+ saveza planiraju značajno smanjivanje proizvodnje nafte kako bi iznova potakli rast cijena koje su počele padati. Iako se informacija da u kaosu energetske neizvjesnosti Opec+ pokušava nauditi zapadnim liberalnim demokracijama koje pokušavaju osigurati sigurnost opskrbe i kakvu takvu stabilnost cijena na prvu čini vrlo neobičnom, priču o upravo takvim planovima Opec+ grupe zemalja potvrdili su preko svojih izvora najugledniji mediji; Financial Times, Bloomberg, Reuters… Predstavnici Opec+ grupe planiraju se u srijedu sastati po prvi put uživo nakon ožujka 2020. godine, a za taj sastanak priprema se prijedlog smanjivanja proizvodnje za više od milijuna barela dnevno, što će imati vrlo značajni utjecaj i na opskrbu dijelova tržišta i, sasvim sigurno, na rast cijena.

Dojam je da se Opec+ beskrupulozno sprema na neprijateljski potez prema zapadnim demokracijama kako bi iskoristili globalni metež i zaradili što više, ali odluka ne iznenađuje previše ako se zna da u toj organizaciji najveći utjecaj imaju Saudijska Arabija i Rusija. Za Rusiju je logično da priželjkuje dizanje cijena ne samo zbog toga jer je u geopolitičkom sukobu sa praktično svim zapadnim liberalnim demokracijama, nego i zato jer bilježe pad prihoda od izvoza nafte; kupci ruske nafte inzistiraju na visokim diskontima, a snaga rublje Rusima umanjuje vrijednost deviznih poslova denominiranih u dolarima.

Saudijska Arabija je pak za zapadne medije pred sastanak, koji se tradicionalno treba održati u Beču, smislila opravdanje kako žele smanjiti proizvodnju ne zbog toga što su pohlepni u napetoj situaciji nego zato jer strahuju kako bi ruski izvoz mogao drastično pasti do kraja godine zbog zapadnih sankcija, pa si žele ostaviti prostor za povećanje proizvodnje. Otvara se i pitanje hoće li možda europske sankcije (embargo na rusku naftu) biti kontraproduktivne, ili se radi o tome da Saudijska Arabija mora smisliti neki jednostavni alibi zbog povećavanja pritiska na zapadne ekonomije, pogotovo jer je sasvim moguće da bi mogli izazvati žestoku reakciju Sjedinjenih Država.

Iz današnje perspektive gledano sve ozbiljnijim problemom čini se da su zapadne demokracije ekstremno izložene odlukama članica Opec+ grupe zemalja, pretežito autokratskih režima.

Nakon objave namjera Opec+ članica cijena nafte zabilježila je trenutačni skok tijekom trgovine u Aziji

image

Cijena nafte zabilježila je trenutačni skok tijekom trgovine u Aziji

Ako Opec+ realizira planove o smanjivanju proizvodnje nafte za milijuna barela dnevno, bit će to najveće smanjivanje outputa od početka pandemije 2020. godine, kada je došlo do dramatičnog usporavanja globalne ekonomije.

U slučaju dogovorenog kartelskog smanjivanja outputa nafte, naročito loše piše se Europi, koja ionako ne kontrolira energetsku budućnost. Za to postoji još jedan razlog. Iako se Sjedinjene Države deklariraju kao saveznica koja će EU pomoći u opskrbi energentima, namjere Amerikanaca nisu takve jer žele spriječiti bilo kakve potrese na domaćem tržištu.

Prema pisanju Bloomberga visoki dužnosnici Bidenove administracije već su razgovarali s predstavnicima najvećih naftnih industrija u Sjedinjenim Državama te od njih traže da dobrovoljno smanje prekomorsku prodaju. Ako će američka industrija nafte pokušati hvatati visoke profite prodajom u Europi, Bijela kuća će naložiti gomilanje zaliha, a možda i direktno zabraniti izvoz. Ideja je tajnice za energetska pitanja Sjedinjenih država, Jennifer Granholm, naložiti naftnim kompanijama održavanje minimalnih rezervi unutar granica Sjedinjenih Država. Granholm je održala virtualni sastanak s divovima naftne industrije; Exxon Mobileom, Marathon Petrolom, Phillips 66 i Shellom. Na sastanku su sudjelovali Brian Deese, direktor National Economic Counciel-a, kao i stariji savjetnik za energiju State Departmenta, Amos Hochstein. Američki cilj je jasan: Energy Department u javnoj izjavi poručuje kako traže od energetskih kompanija s visokim profitima i rekordno niskim zalihama da snize cijene na američkim benzinskim postajama. Takav pristup američke administracije, koji će imitirati izvoz, dodatno će produbiti energetsku neizvjesnost u EU.

Ono što ne treba zaboraviti jest činjenica da Sjedinjene Države imaju ogroman utjecaj na globalnu opskrbu, iako su ogromni potrošač. Sjedinjene Države same proizvode blizu 20 posto i svih ostalih naftnih derivata. Promjena izvozne politike u zemlji s tolikim tržišnim udjelom mogla bi imati ogroman utjecaj na globalna tržišta.

image

SAD same proizvode blizu 20 posto i svih ostalih naftnih derivata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:24