PREDOZIRANJE JE IN

NOVI FACEBOOK IZAZOV 'KLJUKA' DJECU LIJEKOVIMA

Svako se malo na društvenim mrežama pojavi nova vrsta izazova u kojem korisnici pozivaju jedni druge na sudjelovanje. Vrlo često je riječ o pozitivnim i plemenitim kampanjama poput popularnog 'Ice bucket challenge' kojim se htjela podići svijest o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS).

Međutim, najnoviji izazov na Facebooku pokazuje i drugu stranu medalje najpoznatije svjetske društvene mreže. 'Paracetamol challenge' navodno potiče školsku djecu da uzmu što više lijeka.

Policija i škole već su izdale upozorenja roditeljima o potencijalno smrtonosnom izazovu koji se širi preko Facbooka i Instagrama.

Mada je općenito siguran za korištenje u preporučenim dozama (od 1.000 mg po dozi do najviše 4.000 mg dnevno za odrasle osobe), akutno predoziranje paracetamolom može uzrokovati potencijalno smrtonosno oštećenje jetre, a kod rijetkih slučajeva, i normalna doza može učiniti isto. Rizik se povećava učestalom i prekomjernom konzumacijom alkohola.

Otrovnost paracetamola je najčešći razlog akutnog zatajenja jetre u Zapadnim zemljama, i uzrok je najvećeg broja predoziranja lijekovima u SAD, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu.

Zvona za uzbunu oko novog izazova upalila su se nakon što je tinejdžer iz istočnog Ayrshirea, u Škotskoj, završio u bolnici.

Policijska uprava u Coatbridgeu na svojem je Twitteru objavila:









- Mladi ljudi kroz Facebook i Twitter izazivaju jedni druge da uzmu pretjerane količine paracetamola. U komunikaciji smo s roditeljima i potičemo ih da pažljivije nadgledaju što im djeca rade na društvenim mrežama. Osim toga, apeliramo roditelje da razgovaraju s djecom o potencijalnim opasnostima uzimanja lijeka i sudjelovanja u tako opasnom trendu - objasnili su lokalni dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:14