STRAH OD RATA

Novi finski predsjednik: ‘Ne trebaju nas zabrinjavati Trumpove izjave. Najbolje je ostati miran...‘

Finska izdvaja za obranu više od 2 posto BDP-a koliko su dogovorile države članice NATO-a, istaknuo je Stubb

Alexander Stubb 

 Antti Aimo-koivisto/Afp

Izabrani finski predsjednik Alexander Stubb rekao je u ponedjeljak da bi Finska trebala ostati mirna i usredotočiti se na članstvo u NATO-u unatoč nedavnim izjavama o Sjevernoatlantskom savezu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump, favorit za republikansku kandidaturu za predsjedničke izbore u studenom, rekao je prošli tjedan da ne bi zaštitio članice NATO-a od mogućeg budućeg napada Rusije ako one ne budu dovoljno plaćale NATO-u.

"Američke predizborne kampanje jako se razlikuju od finskih izbora i retorika koju se koristi prilično je jača... Mislim da je u ovoj fazi najbolje ostati miran i fokusirati se na izgradnju našeg članstva u NATO-u", rekao je Stubb na konferenciji za novinare.

Finska izdvaja za obranu više od 2 posto BDP-a koliko su dogovorile države članice NATO-a, istaknuo je.

Stubb je u nedjelju tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima i preuzet će dužnost 1. ožujka.

Poziv na buđenje - Estonija

Nedavne izjave američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o NATO-u trebale bi biti poziv na buđenje za države članice NATO-a koje ne ulažu mnogo u obranu, rekla je u ponedjeljak estonska premijerka Kaja Kallas.

"Mislim da je ono što je predsjednički kandidat u Americi rekao također nešto što bi možda trebalo probuditi neke od saveznika koji ne čine baš tako mnogo", rekla je Kallas na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Metsola je naglasila da bi Europska unija trebala više trošiti za obranu.

Dodala je da bi Europska unija trebala poslati jasan signal, "neovisno o tome tko će voditi iduću američku administraciju,... da smo dovoljno snažni da možemo braniti jedni druge i da svaka izjava te vrste mora biti shvaćena s opasnošću koja je prati, ali i s odlučnošću s naše strane da moramo učiniti više."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2024 08:00