ODLAZAK PREDRAGA KONA

NOVI IGROKAZ U SRBIJI Vodeći srpski epidemilog dignuo ruke od svega i dao ostavku, ali samo dan kasnije vratio se na posao

 
Predrag Kon
 Screenshot

Nakon dvodnevnog natezanja i igrokaza afera Kon u Srbiji konačno je, čini se, stavljena ad acta.

Poznati epidemiolog sada je na svom Facebook profilu objavio kako je ostavku koju je podnio na članstvo u Kriznom stožeru napisao nakon što je bio izložen kritikama i napadima, “kako na mene tako i na stručni tim”.

“Napisao sam da to treba preuzeti netko bolji jer taj nivo bezobrazluka je nadišao ono što se može prihvatiti. To je moj privatni nalog”, napisao je sada dr. Predrag Kon.

Zapravo iza svega stoji pokušaj SPC-a da se uoči pravoslavnog Uskrsa ublaže drastične mjere zaštite od korone. Kon je naglasio kako ga je duboko pogodila molba Sinoda SPC-a koji potpuno negira sve ono što se učinilo u spašavanju života. “Osjetio sam potrebu da se sklonim”, istaknuo je dr. Kon.

Reagirao na Facebooku

Podsjetimo, dr. Predrag Kon na svom je Facebooku, koji je potom obrisan, napisao da je on proglašen glavnim “krivcem” za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu. “Vrijeme je da se zbog toga povučem i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne znam i ne mogu. ‘Ratove’ neću voditi protiv nikoga, osim protiv virusa. Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnjev, umjesto na situaciju i sam virus, okrenuo prema meni i stručnom timu, vrijeme je da se sklonim. Privremeno isključenje... Sve najbolje”, napisao je dr. Kon.

Zadnja kap bila mu je prozivanje da je odgovoran jer su u domu za starije osobe u Nišu zaražena 144 štićenika, a zbog propusta u radu i zaštiti uhićen je “srpski Ivan Škaričić”, direktor tog doma Milan Stevanović.

Vijest o ostavci šokirala je srpsku javnost jer je dr. Predrag Kon jedan od najpoštovanijih tamošnjih epidemiologa iz nacionalnog kriznog tima, svojevrsna srpska Alemka Markotić. No, srpski mediji napominju da je sve to bilo izrečeno u afektu i da će se cijenjeni stručnjak ipak predomisliti. Javio se i predsjednik Aleksandar Vučić koji će, kako pišu prorežimski mediji, zamoliti doktora Predraga Kona da ostane na čelu epidemiološkog tima. A sporna objava na Facebook profilu dr. Kona uskoro je uklonjena. I nakon što je prodrmao srpsku javnost, dr. Predrag Kon je, na pritisak Aleksandra Vučića, povukao ostavku te je, kako javljaju tamošnji mediji, i dalje u Kriznom stožeru.

U Srbiji je stanje sa zarazom najkritičnije u regiji, već je više od 4000 zaraženih i oko 85 umrlih, a pojavila se i informacija da će, bude li se zaraza širila tim tempom, doći u pitanje i smještaj oboljelih u bolnicama jer bi moglo biti premalo kreveta.

Izgubio živce

No, što se dogodilo da je ugledni epidemiolog “izgubio živce” i izrazio ogorčenost? Predrag Kon je, gostujući na televiziji Pink, rekao da se odgovornost za ulazak korone u dom u Nišu mora tek istražiti, “ali da situaciju moramo prihvatiti”.

“Meni je jasno da ljudi gube strpljenje, gubim ga i ja. To je kao kad primite gol u utakmici, ali nema stajanja, morate se boriti do kraja”, izjavio je dr. Kon. “Kad se dogodi potres, nikoga se ne proglašava krivim. Pa, i ova pandemija je viša sila. Društvo treba djelovati zajedno kako bi se obranilo od virusa”, rekao je Kon i istaknuo da, prema njegovu mišljenju, u svim katastrofama dolazi do solidarnosti, što se i sada događa, ali ima i onih koji su u neprestanoj potrazi na krivcima. Dr. Kon smatra kako svi misle da najbolje znaju. “Osluškujem sve, i one koje su jako kritični. Nekad im treba oštro reći da pretjeruju. Doduše, i mi trebamo saslušati da vidimo gdje smo pogriješili, ali ne tamo gdje je život ugrožen.”

Prema Konovu mišljenju, lakše je napasti i opsovati drugoga, a “nitko ne vidi da je osnovni uzrok svega sam virus. Osluškujem te koji su jako kritični”, kaže Kon, a iza tih riječi razočaranja krije se njegov neočekivani odlazak. On je najstručniji, a nije ni stranački, ni politički obilježen, ulijeva sigurnost te je sušta suprotnost pulmologu Branislavu Nestoroviću, također članu Kriznog stožera, koji je svojim bizarnim izjavama, poput onih da “korona postoji na Facebooku” te da “je korona poput komunizma gdje će bogati izgubiti bogatstvo, a siromašni život”, posramio srpsku javnost koja zahtijeva da mu se zabrani istupanje.

Podsjetimo da je Srbija uvela najstrože mjere karantene, a od petka do ponedjeljka trajao je čak 60-satni policijski sat. Mnogi u Srbiji prigovaraju predsjedniku Aleksandru Vučiću da je sebe i svoju “žrtvu” u borbi s koronom stavio ispred same borbe protiv opake zaraze te da samo skuplja političke bodove, a sasvim je ukinuo demokratske institucije u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:29